Járvány

2020.04.24. 21:04

Moldova a szigorítások lazításáról döntött

Első körben egyes kormányzati intézmények és vállalatok újítanák fel tevékenységüket.

Moldova a koronavírus-járvány miatt foganatosított egyes korlátozások feloldásáról döntött pénteken – jelentette be sajtótájékoztatóján Igor Dodon moldovai elnök a járványügyi válságközpont pénteki ülését követően.

„Az este összeülő rendkívüli helyzetek bizottságának javasolni fogjuk egyes korlátozások részbeni vagy teljes feloldását április 27-től kezdve. Engedélyezni fogjuk a legfeljebb háromfős csoportokban tett sétákat a parkokban a társadalmi távolságtartásra vonatkozó szabályok betartásával, de továbbra is tilos lesz a játszóterek látogatása” – ismertette Dodon.

Mint mondta, hétfőtől kinyithatnak a nem élelmiszert árusító üzletek is a bevásárlóközpontok és piacok kivételével, azonban továbbra is zárva maradnak a kávézók és az éttermek.

„Május 4-ig meghosszabbítjuk a lakossági szolgáltatást nem végző állami intézmények dolgozóinak szabadságolását” – tette hozzá.

Dodon egyben felszólított mindenkit az óvintézkedések betartására, mivel – mint mondta – a fertőzésveszély továbbra is magas az egészségügyi tárca értékelése szerint.

„Az országban 3110 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 755-en meggyógyultak és 84-en sajnos elhunytak. Vagyis jelenleg 2271 embert ápolnak” – ismertette Dodon a 3,5 millió lakosú ország járványügyi összesítését.

A moldovai elnök szerdán jelentette be, hogy a chisinaui kormány egy olyan terven dolgozik, amely három szakaszban tenné lehetővé a szigorítások fokozatos feloldását. Kéthetente egyszer – április 27-én, május 15-én és június 1-jén – az addigi eredmények kiértékelésével döntene a kabinet a további enyhítések sorsáról.

Dodon szerint első körben egyes kormányzati intézmények és vállalatok újítanák fel tevékenységüket.

Az országban egészségügyi veszélyhelyzetet hirdettek, amely egyelőre május 15-ig van hatályban. Az ország határait lezárták, és szigorú kijárási korlátozásokat léptettek életbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában