a titkos kirakós

2018.04.13. 20:54

Mobiltelefonos játékkal kommunikáltak a puccskísérlet tagjai

Az ügyészség szerint a programot rejtett kommunikációra használták a 2016-os török puccskísérlet kiterveléséért felelőssé tett úgynevezett gülenista hálózat tagjai.

A vádhatóság szerint az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok terrorszervezetnek nyilvánított nemzetközi hálózatának tagjait azzal gyanúsítják, hogy a „2048 Fun and Relaxing Puzzle Game” nevű kirakós játék alkalmazáson keresztül érintkeztek egymással. Ezt a török haditengerészetnél a gülen-hálózat feltárására lefolytatott nyomozások tárták fel.

A nap folyamán a török haderő újabb hetven katonája ellen adtak ki elfogatóparancsot a hatóságok, köztük volt 18 haditengerész is.

Ankara szerint a mozgalom tagjai céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be az állami szférába, így a haderőbe is. Korábban Gülen több ezer feltételezett támogatóját vették őrizetbe azzal a váddal, hogy felhasználói a ByLock nevű, titkosított üzenetküldő programnak, amelyen keresztül a kormányzat szerint a 2016-os puccskísérletet is szervezték.

Törökországban az elmúlt 20 hónap alatt több mint 159 ezer embert őrizetbe vettek, legalább 48 ezret – köztük katonákat – pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek azzal a gyanúval, hogy közük lehet a Gülen-hálózathoz és azon keresztül az összeesküvéshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában