Afrika

2018.11.22. 20:51

Mintegy 100 nigériai katonát öltek meg dzsihádisták az elmúlt napokban

A támadásokat a Boko Haram nigériai dzsihádista szervezetnek tulajdonítják – közölték csütörtökön nevük elhallgatását kérő nigériai biztonsági források.

Az AFP francia hírügynökségnek korábban nigériai biztonsági források azt mondták, hogy 44 katona halt meg vasárnap a Bokom Haram egy katonai támaszpont ellen intézett támadásában a nigeri határhoz közeli Metele városban. A radikális iszlamisták kifosztották a bázis fegyver- és lőszerkészletét, és járműveket zsákmányoltak, mielőtt a katonai erősítés megérkezett – mondta korábban egy nigériai biztonsági forrás. A nigériai parlament felsőháza, a szenátus csütörtökön megszakította ülését, hogy – mint mondta – tisztelettel adózzon a 44 katona emlékének.

A Reuters hírügynökségnek csütörtökön megszólaló öt, neve elhallgatását kérő biztonsági forrás közül négy szerint azonban csak a metelei támadásban körülbelül 100 katona lelte halálát, megjegyezve ugyanakkor, hogy a halálos áldozatok száma még mindig nem végleges. Az ötödik forrás szerint 96 katona vesztette életét összesen a szélsőséges iszlamisták támadásaiban az ország északkeleti részén, legtöbbjük a meteleiben, de voltak, akik a többi egyéb támadásban lelték halálukat.

A nigériai radikális iszlamista fegyveresek katonák százait ölték meg az elmúlt hónapokban, átrendezve az erőviszonyokat a terrorellenes háborúban, amellyel kapcsolatosan Muhammadu Buhari nigériai elnök kormányzata többször állította már, hogy megnyerte azt.

A Boko Haram 2009 óta küzd egy iszlám állam megteremtéséért, elsősorban az ország északi, többségében muszlimok lakta részén. Az elmúlt években több támadást hajtott végre Nigérián kívül Kamerunban, Csádban és Nigerben is.

Az Iszlám Állam dzsihádista szervezetnek korábban hűséget fogadó nigériai terrorszervezettel vívott harcokban az elmúlt nyolc évben több mint 20 ezren vesztették életüket, és mintegy 2,5 millióan kényszerültek elmenekülni otthonukból a térségben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában