Illegális bevándorlás

2021.01.22. 09:48

Mexikóban csaknem 130 migránst találtak egy teherautó rakterében

A jármű sofőrjét őrizetbe vették.

Csaknem 130 közép-amerikai migránst találtak egy teherautó rakterében a kelet-mexikói Veracruz államban csütörtökön – közölte a mexikói nemzeti gárda.

A teherautót eredetileg azért állították meg az autópályán a hatóságok, mert a sofőr nem kötötte be a biztonsági övét. Igazoltatáskor azonban segélykiáltásokat hallottak a raktérből, ahová 128 férfit, nőt és gyermeket zsúfoltak be embertelen körülmények között, kitéve a koronavírus-fertőzés veszélyének is.

A közlés szerint a jármű sofőrjét őrizetbe vették.

Az incidens két nappal azt követően történt, hogy Guatemalában a helyi hatóságok feloszlattak egy migránskaravánt, amely mintegy nyolcezer hondurasi bevándorlóból állt, és az Egyesült Államokba tartott.

Egy szemtanú szerint a Mexikóban megállított teherautón utazó illegális bevándorlók nem a migránskaravánhoz tartoztak.

Guatemala és Honduras – Salvadorral együtt – Közép-Amerika úgynevezett északi háromszögében található. A régiót az erőszak által leginkább sújtott térségek között tartják számon a világon. Helyzetét tovább rontják a koronavírus-járvány miatti gazdasági nehézségek is és két nagyobb hurrikán tavaly novemberi pusztítása. Nemzetközi szervezetek szerint a három országból évente átlagosan legalább félmillió ember emigrál illegálisan az Egyesült Államokba a jobb életkörülmények reményében.

A migránsokat az a remény is hajtotta, hogy a január 20-án hivatalba lépett Joe Biden amerikai elnök szívesebben fogadja őket, mint a szigorúan korlátozó bevándorlási politikát folytató elődje, Donald Trump – írta kommentárjában a Reuters hírügynökség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában