Ország-világ

2021.01.29. 07:31

Menesztették, mert az SZFE-n vállalt oktatói állást

Baranyi Krisztina eljárása meglepően gyors volt, hiszen az SZFE hivatalosan csak délután tette közzé a tanárlistáját, miközben a polgármester már reggel döntött a menesztésről.

Azonnali hatállyal menesztette Soós Péter rendező-forgatókönyvírót a IX. kerületi Pinceszínház éléről Baranyi Krisztina baloldali polgármester bizalomvesztés címén, mert a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) filmrendezői képzésén tanári állást vállalt – írja a Magyar Nemzet. Ferencváros első embere szerződésszegéssel indokolta a filmrendező elbocsátását, a kerület vezetőjének tudta nélkül ugyanis a színházvezető nem vállalhat igazgatói posztja mellett egyéb feladatot. Soós Péter a lapnak elmondta: már meg is történt az elbocsátása.

Baranyi Krisztina polgármester meglepően gyorsan reagált arra a hírre, hogy a rendező tanári megbízatást vállalt, hiszen tegnap reggel kilenc órakor egyeztetett vele a menesztéséről, miközben az SZFE mozgóképintézetének oktatói listája csupán aznap délután vált hivatalossá.

Az ügyben munkajogi szempontból

nemcsak az a kérdés, hogy a felmondás alapja valós-e, hanem annak okszerűségét is vizsgálni kell, vagyis azt, hogy az SZFE-s oktatói megbízatása akadályozta volna-e Soóst igazgatói feladatainak gyakorlásában.

Ez azonban az információk szerint nem merült fel.

Az egyetem vezetése tegnap közleményben hozta nyilvánosságra az új oktatók névsorát. Eszerint a filmrendező osztályt András Ferenc Balázs Béla- és Kossuth-díjas rendező irányítja majd, az ő segítője lesz Soós Péter. Az alapképzésen részt vevő operatőrhallgatók osztályát Sára Balázs vezeti majd, aki többek között az És mégis, a Törvénytelen és A vád című filmek operatőre és korábban a Duna Televízió, jelenleg az MTVA vezető operatőre. Az operatőrművész mesterképző osztályfőnöke Vecsernyés János Balázs Béla-díjas operatőr lesz. A filmrendező művész mesterképző osztályvezetője a világhírű Koltai Lajos, a Nemzet Művésze, Kossuth- és Balázs Béla díjas operatőr, filmrendező, érdemes művész, az Oscar-díjas Mephisto operatőre. Az óceánjáró zongorista legendája című filmért Európai Filmdíjat kapott legjobb operatőrként, a Maléna című filmért pedig Oscar-díjra jelölték a legjobb operatőr kategóriában.

További részletek, így az ügy főszereplőinek nyilatkozatai a Mandiner cikkében olvashatók.

A filmíró osztályt Fonyódi Tibor regény- és forgatókönyvíró, az Utolsó rapszódia, a Kincsem és a Feltaláló című filmek forgatókönyvírója, valamint Bán János író, a tizenegy kötetes Hunyadi című regényciklus szerzője, az M5 televízió csatornaigazgatója vezeti majd. A filmvágó osztály vezető tanára Koncz Gabriella Balázs Béla-díjas vágó lesz, akit munkájában Komár István vágó támogat. A gyártásszervező osztályt Hábermann Jenő producer vezeti majd, akinek a nevéhez többek között A hídember, a Felhő a Gangesz felett, valamint Az ajtó című filmek fűződnek. A televíziós műsorkészítő osztályt Erhardt Ágoston, az MTVA kiemelt szerkesztője fogja vezetni. A látványtervező művész mesterképzés osztályfőnökei Esztán Mónika és Pálfi Szabolcs látványtervezők lesznek. A dokumentumfilm rendező művész mesterképzést Barlay Tamás rendező-szerkesztő, az MTVA főmunkatársa irányítja majd. „Az SZFE megújulásának fontos lépéseként a Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet a képzés céljait tekintve korszerűtlen és szűkös Szentkirályi utcai épület, valamint a méltatlan állapotú Róna utcai filmgyár pincéjének kazánházában kialakított műterem helyett munkáját a jövőben a Duna Televízió egykori székházában folytatja. Az épület felújítva, a kor igényeinek megfelelő tantermekkel, speciális, hangszigetelt oktatótermekkel, vetítőkkel, vágószobákkal, filmműteremmel és tévéstúdiókkal várja a hallgatókat, akik számára folyamatban van továbbá egy digitális utómunka-stúdió kialakítása, valamint a tévéstúdió új kameraláncának beszerzése” – ismertette a vezetőség.

A közlemény arra is kitér, hogy a sajtóban korábban megjelent, a munkájukat szeptemberben kezdő oktatókat lejáratni kívánó írások nem tántorítják el az egyetem vezetését az intézmény megújításának szándékától.

„Tisztelettel kérjük az egyetem polgárait és minden érdeklődőt, hogy kizárólag az egyetem vezetése által kiadott hivatalos sajtóközleményeket tekintsék mérvadónak”

– figyelmeztetett az SZFE kuratóriuma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában