Illegális bevándorlás

2021.07.27. 21:26

Megkezdődött a fokozott határellenőrzés Burgenlandban

Nehammer szerint az Európai Bizottság a bevándorlás és a migráció kérdésében nem megfelelően jár el, és nem nyújt támogatást Ausztriának.

Megkezdődött a fokozott határellenőrzés az osztrák-magyar határon, Burgenlandban – jelentette kedden az APA osztrák hírügynökség.

Karl Nehammer belügyminiszter a burgenlandi Répcekethelyen (Mannersdorf an der Rabnitz) tett helyszíni látogatása során a nap folyamán arról beszélt, hogy ez jelzés az illegális bevándorlóknak arra, hogy „ne is próbáljanak idejönni” és „nincs értelme embercsempészeknek több ezer eurót kifizetni”.

A hírügynökség beszámolója szerint hétfő óta bevetésen van az osztrák hadsereg (Bundesheer) Klagenfurtból átvezényelt zászlóalja, illetve a rendőrség és a Bundesheer koordinációs központja is megkezdte működését.

Nehammer szerint az Európai Bizottság a bevándorlás és a migráció kérdésében nem megfelelően jár el, és nem nyújt támogatást Ausztriának. „Az EB nem cselekszik, ezért nekünk kell” – húzta alá Nehammer, hangsúlyozva: nem tartja elfogadhatónak az EU habozását és ezért uniós szinten fog szövetségeseket keresni az ügyben.

A tartományi rendőrség szerint Burgenlandban az idén eddig 5400 migránst tartóztattak fel. Összehasonlításképpen 2016-ban 6500 ilyen esetet regisztráltak. A fokozott határellenőrzés súlypontjai burgenlandi Felsőpulya (Oberpullendorf) és Nezsider (Neusiedl). A magyar-osztrák határon a többi között hőkamerákkal ellátott járművek és drónok mellett mobiltelefonos- és légi megfigyelést vetnek be.

A nap folyamán Köpcsény (Kittsee) térségében 28 menedékkérőt fogtak el egy teherautó rakterében egy embercsempészt pedig őrizetbe vettek a hatóságok.

Az osztrák védelmi minisztérium kedden közölte, hogy Klaudia Tanner tárcavezető további 140 katona bevetését rendelte el az osztrák-magyar határon. A kontingenst szükség esetén 400 főre bővíthetik – tette hozzá a tárca.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában