cenzúra

2021.06.06. 21:20

Megint beavatkozik a Facebook a választásokba?

Jelentősen befolyásolhatja a jövő novemberi félidős választások eredményét, hogy a volt elnököt nem engedik visszatérni a médiatérbe.

Alig egy hónap telt el azóta, hogy a Capitolium január 6-i ostroma után az összes jelentős közösségi hálózatról száműzött Donald Trump bejelentette, saját blogot indít hivatalos honlapján, a volt elnök szóvivője a héten már arról tájékoztatott: végleg megszüntetik a felületet, amelynek az volt, illetve lett volna az eredeti célja, hogy a milliárdos üzletember közvetlenül – tehát a hagyományos médiumok megkerülésével – tudjon kommunikálni követőivel – írja a Magyar Nemzet.

Noha a tiszavirág-életű blog felszámolását nem indokolták meg különösebben, elemzők szerint egyértelműen a kívánt hatás, pontosabban az érdeklődés elmaradása állhat a döntés hátterében, noha Jason Miller, az egykori elnök bizalmasa, a Fehér Ház volt belpolitikai tanácsadója egy a Twitteren tett bejegyzésében utalást tett arra, hogy

a blog megszüntetése csupán előfutára annak, hogy Trump újra meg fog jelenni a közösségi médiában.

Ennek részleteiről egyelőre semmit nem tudni, az ugyanakkor a héten bizonyossá vált: Trump abban nem reménykedhet, hogy a világ vezetői által bejáratott kommunikációs felületnek számító Facebookon vagy Instagramon térhet vissza híveihez, a Szilícium-völgyi vállalat ugyanis a pénteken közzétett blogbejegyzésében arról tájékoztatott: a január 7-e óta érvényben lévő felfüggesztéstől számítva további két évig nem engedi vissza a volt elnököt sem a Facebookra, sem pedig az Instagramra. A felhasználói fiókok visszaállítása ráadásul a két éve leteltével sem lesz automatikus, a techóriás ugyanis akkor szakértők véleményét fogja kikérni arról, hogy – az akkor éppen zajló események fényében – a volt elnök továbbra is veszélyt jelent-e a közbiztonságra.

Ebből tehát szinte magától értetődik, hogy Trump túl sok jóra nem számíthat a közösségi hálózatoktól, ez pedig azt is jelenti, hogy a közeljövőben a volt elnöknek jelentősen beszűkül a mozgástere, ha a kampányolásról van szó.

Elemzők szerint márpedig ha Trump komolyan gondolja, hogy indul a 2024-ben esedékes elnökválasztásokon, akkor valahogyan meg kell találnia a kiutat a közösségi hálózatok által rákényszerített izolációból.

Ez ráadásul nem csupán Trump személyes érdeke, hanem a Republikánus Párté is, jövő novemberben ugyanis félidős választásokat tartanak az Egyesült Államokban, amelyen újraválasztják a teljes, 435 tagú képviselőházat és a szenátus körülbelül egyharmadát is. Márpedig az már az amerikai konzervatívok februárban megtartott eseményén, a Konzervatív Politikai Akció Konferencián (CPAC) is nyilvánvalóvá vált, hogy – egyelőre – továbbra is Donald Trump a republikánusok vezetője,

a Facebook minapi döntése tehát jelentősen befolyásolhatja a félidős választások kimenetelét is.

A republikánusoknak ugyanis az a céljuk, hogy a washingtoni kongresszus mindkét házában visszaszerezzék a többségüket, azonban az egyelőre nem világos, hogy ha nem Trump, akkor ki vezethetné a kampányt.

Trump a közösségi hálózat bejelentésére úgy reagált:

Nem szabad hagyni, hogy a vállalat megússza a cenzúrázás következményeit. Ezt országunk nem viselheti el tovább!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában