érkezés

2018.06.17. 09:32

Megérkezett Valenciába az Aquariusnak segítő egyik olasz hajó

Megérkezett vasárnap reggel a spanyolországi Valenciában az SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezetek által fenntartott Aquarius mentőhajót segítő egyik olasz hajó.

A 630 migránst a Földközi-tengeren kimentő Aquarius nem köthetett ki sem Máltán, sem Olaszországban, végül Spanyolország adott engedélyt arra, hogy Valenciába szállítsa a migránsokat. A mintegy 1500 kilométeres és öt napig tartó út megtételében segített az olasz parti őrség két hajója, a 630 ember egy részét ők szállították. A kettő közül a Dattilo nevű elsőként vasárnap reggel 6 óra 20 perkor kötött ki Valenciában, 274 migránssal. Maga az Aquarius, és a másik olasz hajó, az Orione várhatóan vasárnap délelőtt 9 óra után, illetve dél körül érkezik meg a kikötőbe.

Valenciában a hatóságok sátrakat állítottak föl, és mentőautókat küldtek a kikötőhöz a migránsok fogadására. A helyi civilek szolidaritásuk jeleként kifeszítettek egy többnyelvű köszöntő transzparenst a kikötőben, és sokan felajánlották segítségüket. Az AFP hírügynökség szerint 2320 ember várta a hajókat a kikötőben, köztük mintegy ezer önkéntes és 470 tolmács. Az eseményre több mint 600 újságírót akkreditáltak.

Az érkezőket egészségügyi szempontból azonnal megvizsgálják, és ellátást kapnak. Miután Franciaország vállalta, hogy a 630 ember egy részét átveszi, Spanyolország szombaton közölte, hogy megvizsgálásuk után egy részüket átszállítják Franciaországba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában