atomkérdés

2018.09.19. 07:37

Megegyezett a dél-koreai elnök Kim Dzsong Unnal

Észak-Korea az atomfegyver-mentesítés irányába mutató konkrét lépésekbe egyezett bele – jelentette be Mun Dzse In dél-koreai elnök szerdán Phenjanban.

Phenjan, 2018. szeptember 19. Kim Dzsong Un észak-koreai vezetõ (b) és Mun Dzse In dél-koreai elnök Phenjanban 2018. szeptember 19-én, a háromnapos csúcstalálkozójuk második napján. A kétoldalú tárgyalások középpontjában az észak-koreai atomfegyverprogram leállítása és a fegyverszünettel véget ért 1950-53-as koreai háború békemegállapodással történõ lezárása szerepel. Dél-koreai elnök legutóbb tizenegy éve látogatott az észak-koreai fõvárosba. (MTI/EPA/Phenjani sajtóiroda/pool)

Forrás: MTI / EPA

Fotó: Phenjani sajtóiroda

A dél-koreai elnök Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel közös sajtótájékoztatóján közölte azt is, hogy Kim hozzájárul ahhoz, hogy nemzetközi szakértők jelenlétében véglegesen leszereljék a nukleáris létesítményeket.

Mun kijelentette: a két Korea megállapodott abban, hogy „eltávolítson minden olyan veszélyt, amely háborúhoz vezethet a félszigeten”. A dél-koreai politikus aláhúzta: „a teljes atomfegyver-mentesítés a már nem is olyan távoli jövőben megvalósulhat”.

Kim kifejezte azt a szándékát, hogy hamarosan szeretne Szöulba látogatni.

Borítókép: Kim Dzsong Un észak-koreai vezető (b) és Mun Dzse In dél-koreai elnök Phenjanban 2018. szeptember 19-én, a háromnapos csúcstalálkozójuk második napján.

Fotó: MTI /EPA / Phenjani sajtóiroda / pool

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában