Ország-világ

2021.04.13. 07:22

Másfél milliárdot bukott el a XV. kerület DK-s vezetése

Elődje pedig az önkormányzat kivitelezőcégét is felszámolta.

Az elmúlt ötven évben nem látott mértékű felújítás lehetőségét szalasztotta el Budapest XV. kerületének baloldali városvezetése, amikor 2020-ban politikai okokól úgy döntött, nem él a kormány által biztosított másfél milliárd forintos fejlesztési támogatással – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Pintér Gábor, a Fővárosi Közgyűlés fideszes tagja, korábbi XV. kerületi önkormányzati képviselő.

A képviselő szerint Rákospalota, Pestújhely, Újpalota önkormányzata egy sikertörténet kapujában állt, amikor 2017-ben elnyerte a Versenyképes Közép-Magyarországért program (VEKOP) keretében

„a leromlott városi területek rehabilitációjának és az ott élő lakosság felzárkóztatásának megvalósítására” biztosított 1,53 milliárd forint összegű támogatást. A forrást László Tamás (Fidesz) országgyűlési képviselő lobbizta ki, aki korábban a kerület polgármestereként látta a helyi igényeket.

Közterületek és lakások is megújultak volna

Pintér Gábor elmondta, hogy a VEKOP finanszírozását az önkormányzat lakásfelújításra, közösségi terek kialakítására, közterületek felújítására és szociális célú programok megvalósítására költhette volna.

A kerület akkori DK-s polgármestere, Hajdu László 2018 januárjában részletesen beszámolt arról, hogy az elnyert támogatás első része, több mint 500 millió forint megérkezett az önkormányzat számlájára.

A tervek között szerepelt 76 önkormányzati bérlakás, valamint hét önkormányzati lakóház külső hőszigetelése, 45 autó számára kialakítani kívánt parkolóhely, három ingatlan közösségi célú átalakítása, a Karácsony Benő parkban a fasor rekultivációja mellett sétány és strandröplabdapálya kialakítása, játszótér bővítése és az elavult betonszínpad bontása. A kijelölt utcákon megújult volna a járda és a zöldterület. Mindezeken felül közösségi programokat, munkaerőpiaci beilleszkedést segítő programot, szociális, családsegítő és gyermekjóléti szolgáltatások kiterjesztését, egészségügyi programot, iskolai felzárkóztatást, illetve bűnmegelőzést elősegítő programot is terveztek megvalósítani.

A támogatás felhasználásának határideje 2020. december 31. lett volna. A Hajdu Lászlót váltó, szintén DK-s Németh Angéla polgármester viszont tavaly a VEKOP-szerződés felbontását javasolta.

Az önkormányzat kifogásokat gyártott

Pintér Gábor szerint a baloldali vezetésű önkormányzat azt kifogásolta, hogy a pályázati finanszírozást az önkormányzatnak önerőből is ki kellett volna egészítenie, mivel nem minden műszaki fejlesztés tartozott bele a VEKOP kiírásába.

Köztudott, hogy szinte minden uniós pályázati finanszírozáshoz szükséges az önerő. Sokkal nagyobb lett volna a fejlesztésekkel járó haszon, mint az az összeg, amit az önkormányzat önerőként befizetett volna, de a kerület vezetése folyamatosan a kifogásokat kereste, míg végül felmondta a szerződést és visszafizette az addig átutalt összeget,

amivel nemcsak a saját szavazóikat hagyta cserben, hanem egy olyan, több évtizedes elmaradást pótló fejlesztési lehetőséget szalasztott el, amelyre a következő uniós költségvetési ciklus alatt már biztosan nem lesz lehetősége a kerületnek, mivel az EU-s átlaghoz képest túlfejlett régióba tartozik – fogalmazott.

Politikai döntés született

A DK-s vezetésű kerület politikai motivációját emelte ki Földi Tamás, aki a kerületi vagyonkezelő, a Palota Holding Zrt. vezérigazgatója volt. Földi elmondta, hogy László Tamás azt a RUP-15 Kft.-t bízta meg a pályázat elkészítésével, amelynek az építészmérnökei végezték a kerületben zajló fejlesztések műszaki előkészítését és felügyeletét. Földi Tamás a Palota Holding Zrt. vezetőjeként az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanok közül kijelölte azokat, amelyek állaga leginkább indokolta a felújítást, és elmondása szerint a 2017-ben érkezett felkérést nagyon rövid idő alatt teljesítették. A pályázatot már a nyáron leadták, azonban Hajdu László, akkori polgármester saját hatáskörében eljárva végelszámolással bezáratta a RUP-15. Kft.-t.

Akkor már tudható volt, hogy milliárdos nagyságrendű fejlesztési forrást nyertünk, a polgármester ennek ellenére megszüntette az egyetlen olyan önkormányzati céget, amely képes lett volna a megvalósításra

– mondta, majd kifejtette, hogy a DK-s polgármester döntése mögött húzódó politikai motiváció akkor vált számára világossá, amikor felkereste egy már nyugalmazott építész, aki korábban szintén az önkormányzatnál dolgozott. – Azt kérte tőlem az illető, hogy beszéljünk a VEKOP-pályázat részleteiről, mert Hajdu László polgármester megbízta annak lebonyolításával.

Azt javasoltam neki, hogy László Tamás országgyűlési képviselővel beszéljen, mert ő tisztában van minden részlettel, azonban a polgármester embere azt mondta, hogy Hajdu László ezt kifejezetten megtiltotta neki – mutatott rá.

Földi szerint Budapest XV. kerülete a harmincéves baloldali múltnak köszönheti, hogy nyolcvanezres lélekszáma ellenére nincs sétálóutcája, házasságkötő terme, teraszos étterme vagy olyan minőségű parkja, amely érdemes lenne arra, hogy akár fotókon is megjelenjen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában