segítség

2021.04.20. 16:33

Magyarországi támogatásból mentik meg Tacs református templomának famennyezetét

A magyar kormány finanszírozásából működő Rómer Flóris Terv keretében, a helyi reformátusokkal egyetértésben a felújítás után a famennyezetet áthelyezik az egykori evangélikus templomba.

Magyarországi támogatásból mentik meg az erdélyi Tacs viharban megrongálódott, református templomának famennyezetét, a Kárpát-medencei magyar műemlékek megmentését célzó Rómer Flóris Terv keretében.

A Beszterce-Naszód megyei, túlnyomórészt magyarok lakta település református templomának tornya április 17-én este leomlott, az értékes famennyezetet azonban ekkora kimentették a rossz állapotú épületből – közölte az MTI-vel kedden a Rómer Flóris Tervet lebonyolító Teleki László Alapítvány.

Mint a közlemény emlékeztet, a 18. században épült templom évek óta használaton kívül állt. A helyi reformátusok megvásárolták a korábban a szászok által emelt evangélikus templomot és parókiát, felújították, és immár azt használják. Eredeti templomuk korábban is szenvedett már el károkat, és statikai problémák miatt le kellett mondani a felújításáról.

Az 1711-ben készült kazettás famennyezet azonban rendkívül értékes, ezért azt lebontották, a festetlen részeket portalanították, a mennyezetet fertőtlenítették, elraktározták.

A magyar kormány finanszírozásából működő Rómer Flóris Terv keretében, a helyi reformátusokkal egyetértésben a felújítás után a famennyezetet áthelyezik az egykori evangélikus templomba – áll a közleményben. Székely Szabolcs tacsi lelkipásztor a templomtorony leomlása után elmondta, az orgonát és a harangokat még 2007-ben átszállították az új templomba. Oda viszik át az 1905-ben készített szószékkoronát, a Mózes-széket és a papné padját is. Hozzátette: jelenleg az új templom régi tornya is felújításra szorul, a szükséges engedélyeket várják a munkálatok elkezdéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában