Költségvetés

2020.12.16. 22:03

Magyar EP-képviselők: történelmi sikert ért el Magyarország

Történelmi sikert ért el Magyarország azzal, hogy az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén hozzájárult a hét év alatt 1800 milliárd eurót jelentő hétéves uniós költségvetés és helyreállítási alap elfogadásához – írta Deutsch Tamás és Győri Enikő fideszes európai parlamenti képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Deutsch kiemelte, győzött Magyarország, győzött a lengyel-magyar együttműködés, és győzelmet aratott egész Európa. Az Európai Tanács múlt heti csúcsértekezletén született megállapodás, és a keretköltségvetést megerősítő európai parlamenti döntésnek köszönhetően Magyarország megvédte a magyaroknak járó európai uniós pénzügyi forrásokat. A megállapodás emellett megerősítette azt is, hogy semmilyen politikai feltételt nem lehet fűzni a magyaroknak uniós szerződések alapján járó finanszírozás kiosztásához és felhasználásához tette hozzá.

Győri Enikő elmondta: a költségvetés komoly beruházási lendületet biztosít a tagállamoknak a jelenlegi egészségügyi és gazdasági válság leküzdésében. Az eszköznek kulcsfontosságú szerep jut gazdaságok átalakításában, a kis- és középvállalkozások és az európai ipar felkarolásában, a munkahely-teremtésben és a családok segítésében.

„A megállapodás nem csak a gazdasági értéke miatt kiemelkedő. Megmutatta, hogy a tagállamok egyenlők. Bizonyíték arra, hogy még ha más véleményen vagyunk is, végül mindig egyezségre tudunk jutni. Joggal ünnepelhetünk” fogalmazott.

Szavai szerint az Európai Parlament is elégedett lehetne, hisz végül 16 milliárd eurót harcolt ki az állampolgároknak olyan programok támogatására, mint az Erasmus vagy a kutatási és fejlesztési projektek. Sikerült megőrizni az Európai Unió egységét és az európai szolidaritást, hiszen a támogatás végre eljuthat azokba a tagállamokba, ahol a leginkább szükség van rá emelte ki.

Az EP négy frakciója által előterjesztett, a múlt heti EU-csúcsról szóló határozatról szólva szomorúnak nevezte, hogy az eredményeket egyesek az EP-ben egy rosszízű határozat elfogadásával próbálják kisebbíteni. Európa érdekeivel ellentétes a szerződések és az Európai Tanács szerepének és döntésének figyelmen kívül hagyása, mely sérti az intézményi egyensúlyt és aláássa a tisztességes együttműködés elvét tette hozzá Győri Enikő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában