orvosi szenzáció

2019.08.09. 17:58

Magához tért a szétválasztott sziámi ikerpár egyik tagja

Magához tért a fejüknél összenőtt, és a múlt héten sikeresen szétválasztott bangladesi sziámi ikrek egyike; a másiknak is önálló a légzése – közölte a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány pénteken.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsapata által szétválasztott, stabil állapotú hároméves kislányok egyike magához tért: Rabeya mozgatja a végtagjait, felismeri édesanyját, figyeli a környezetét. A másik kislány, Rukaya változatlanul altatás és légzéstámogatás alatt áll, de már önálló légzéssel. Azt írták a

„többnapos mélyaltatás a felépülési folyamat szakmailag megszokott velejárója egy ilyen összetett és hosszadalmas műtét után, mint a több mint 30 órás koponya- és agyszétválasztás”.

Jelenleg a magyar aneszteziológusok munkájára van a legnagyobb szükség – tették hozzá.

Alapítványuk alapítói – Pataki Gergely plasztikai sebész, a műtétsorozat koordinátora és a plasztikai sebészeti team vezetője, és Csókay András, a végső szétválasztást vezető idegsebész – és aneszteziológiai csapatuk vezetője, Csapody Marcell továbbra is a gyermekek mellett van Dakkában.

Az augusztus 1-jén és 2-án végzett maratoni műtétet követően orvosaik egy része Bangladesben maradt további önkéntes munkára: idegsebészeti és plasztikai sebészeti operációk elvégzésére, valamint szakmai előadások megtartására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában