Január 22.

2018.01.22. 06:03

Ma van a magyar kultúra napja

Koncertekkel, könyvbemutatókkal, irodalmi estekkel és színházi előadásokkal ünneplik ma országszerte, valamint a határokon túl és szerte a világban a magyar kultúra napját. 

A magyar kultúra napját 1989 óta január 22-én ünnepeljük, mert Kölcsey Ferenc – a kézirat tanúsága szerint – 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

Az ünnep alkalmából kiállításokat és koncerteket szerveznek, könyvbemutatókat, irodalmi esteket és színházi előadásokat tartanak.

Pécsett megrendezik az Együtt szaval a nemzet című programot, és a baranyai megyeszékhelyen indul az Arany 200 országos lemezbemutató turnéja. Bordás Józsefnek, a Magyar Jazz Szövetség elnökségi tagjának 80 perces darabját 12 tagú zenekar, 2 színművész és 2 balettművész közreműködésével adják elő.

Ezen a napon hirdetik ki a Székesfehérvár történeti központja építészeti pályázat eredményét, Egerben pedig bemutatják a város Európa Kulturális Fővárosa-pályázatát.

Ugyancsak a magyar kultúra napján tartják a Kulturális Örökség Európai Éve hazai megnyitóját Budapesten.

A magyar kultúra napja alkalmából már tegnap is számos rendezvényt tartottak. Így, ahogy arról már beszámoltunk, Szatmárcsekén átadták a Kölcsey-emlékplakettet is, amellyel idén Szörényi Levente munkásságát ismerték el. Ugyancsak vasárnap Kövér László, az Országgyűlés elnöke Dunaszerdahelyen kijelentette: „A történelem ugyan szétválasztotta és szétszórta, de a kultúrájuk megtartja a magyarokat, ezért a magyarság nem a szétesés és a szétszóródás, hanem a megmaradás nemzete.”

Borítóképünkön résztvevők a Kölcsey Ferenc síremlékénél rendezett koszorúzáson a magyar kultúra napja alkalmából szervezett ünnepségen a szatmárcsekei református temetőben 2018. január 21-én. MTI Fotó: Balázs Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában