Oktatás

2018.09.03. 06:16

Megkezdődött a 2018/2019-es tanév

Ma reggel becsengettek az iskolákban, megkezdődött a 2018/2019-es tanév egy és negyedmillió általános és középiskolás diák számára. A tanév hossza változatlan.

Salgótarján, 2018. augusztus 27. A szeptember eleji tanévkezdésre készíti elõ az egyik tantermet Takács Szilvia tanító a Salgótarjáni Általános Iskola és Kollégiumban 2018. augusztus 27-én. MTI Fotó: Komka Péter

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Komka Péter

Múlt hét kedden az utolsó tankönyvcsomagok is megérkeztek az alaprendelésekből az iskolákba, ezzel 12,5 millió tankönyv került ki az oktatási intézményekbe: csaknem 8,5 millió állami fejlesztésben kidolgozott kiadvány, a többi magánkiadók munkája.

Az Országos Rendőr-főkapitányság azt közölte, hogy a most induló tanévben is folytatódik Az iskola rendőre program. Célja a kisiskolások biztonságos, balesetmentes közlekedésének, szabálykövető magatartásának elősegítése, közlekedési ismereteik bővítése. Szeptemberben – a napi oktatás kezdete és befejezése időszakában – a rendőrség és a polgárőrség azon általános iskolák környékén, ahol az közlekedésbiztonsági szempontból indokolt, kiemelt jelenlétet biztosít.

A tanítási év hosszában nincs változás, az utolsó tanítási nap 2019. június 14-én, pénteken lesz.

Minden eddiginél több jut az oktatásra

A most induló tanévben minden eddiginél több támogatás segíti a gyermekes családokat, minden eddiginél több pénz jut az oktatásra és az iskolafejlesztésekre – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma hétfőn. Mint kiemelték: 2019-ben 606 milliárd forinttal több jut oktatásra, mint a baloldal által utoljára benyújtott, 2010-es költségvetésben. Jelenleg is országszerte zajlanak az iskolafejlesztések, -felújítások, több száz iskolának új digitális és informatikai eszközöket szereznek be. Folytatódik a tanuszoda- és tornaterem-fejlesztés is, a második ütemben 26 tanuszoda, 20 tornaterem, 8 teljesen új iskola épül, 20 iskola pedig bővül.

A minisztérium közleménye szerint 1 millió 258 ezer 200 diáknak csengetnek be az általános- és középiskolákban. Több mint egymillió gyermek kapott ingyenes tankönyvcsomagot: elsőtől a kilencedik évfolyamon mindenki, továbbá minden rászoruló diák. Ez gyermekenként 8-12 ezer forintos megtakarítást jelent a családoknak – tették hozzá. Az ingyenes gyermekétkeztetési program a mostani tanévben is folytatódik, az előző tanévben már 600 ezer gyermek jutott így ingyenes vagy kedvezményes étkezéshez.

A pedagógusok is jóval nagyobb anyagi megbecsülésben részesülnek, mint korábban – írták. Az ismertetés szerint 2014 óta átlagosan 50 százalékkal nőtt a pedagógusok bére. Egy pályakezdő – egyetemi végzettséggel rendelkező – pedagógus öt éve 130 ezer forintot keresett, most 73 ezer forinttal magasabb összeget visz haza. Egy 20 éve dolgozó – egyetemi végzettségű – pedagógus a béremelés előtt 173 ezer forintot keresett, most ennek csaknem a dupláját keresi. Kiemelték továbbá, hogy „a pedagógusoknak nemcsak az anyagi, hanem a szakmai megbecsülése is nőtt”, véleményükre, javaslataikra ezután is – köztük az új Nemzeti Alaptanterv tervezetéről kezdődő szakmai és társadalmi egyeztetésen is – számítanak.

A minisztérium kitért továbbá arra is, hogy nemcsak az iskoláztatással összefüggő konkrét támogatások, hanem egyéb, a családok jövedelmi helyzetét javító intézkedések is segítik a gyermekek nevelésével járó terhek csökkentését. Magyarországon hatodik éve folyamatosan nőnek a bérek, a családi adókedvezmény a gyermekek számától függően havonta akár több tízezer forintot hagy a családok zsebében, összege a kétgyermekeseknél januártól tovább nő, havi szinten eléri majd a 40 ezer forintot – olvasható a közleményben.

Borítókép: A szeptember eleji tanévkezdésre készíti elő az egyik tantermet Takács Szilvia tanító a Salgótarjáni Általános Iskola és Kollégiumban 2018. augusztus 27-én

MTI Fotó: Komka Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában