EP-választás

2019.05.07. 13:02

LMP: uniós szinten is segíteni kell a fogyatékkal élőket

Az LMP a fogyatékkal élő emberek politikai jogokhoz, lakhatáshoz és munkához való hozzáférését segítené hazai és európai uniós szinten is – mondta Vágó Gábor, a párt európai parlamenti listavezetője keddi sajtótájékoztatóján.

Vágó Gábor szerint „gondoskodási válság” van Magyarországon és az egész Európai Unióban, a fogyatékkal élőket és az őket ápolókat nem becsüli meg eléggé a kormány.

Hangsúlyozta: az LMP ezzel szemben elkötelezett abban, hogy egyenjogú állampolgárokként kezeljék a fogyatékkal élő embereket, segítené politikai jogokhoz, lakhatáshoz és munkához való hozzáférésüket.

Vágó Gábor szerint meg kell könnyíteni a mozgóurna igénylését, hogy a május 26-i EP-választáson mindenki hozzáférhessen a választás jogához. Emellett – folytatta – uniós támogatásokkal kell segíteni a fogyatékkal élők biztos lakhatását, valamint európai uniós szinten tovább kell támogatni a fogyatékkal élők munkába állását.

Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője azt szorgalmazta, hogy rendezzék a szociális bértáblát, mert nem elfogadható, hogy egy szociális intézményben dolgozó gyógypedagógus vagy konduktor jelenleg nettó 120 ezer forintot keres.

Azt is kezdeményezte, hogy a jelenlegi 38-58 ezer forintról emelkedjen 100 ezerre, majd a minimálbér szintjére az otthonápolási támogatás azoknál is, akik nem gyermeküket, hanem idősebb rokonukat vagy más hozzátartozójukat ápolják.

Ungár Péter a fogyatékkal élők intézményeinek kitagolásával kapcsolatban azt szorgalmazta: mindenhol legyen elérhető az emberhez méltó éltet biztosító szolgáltatás, hogy ne kelljen több száz kilométert utazni, ha a család látogatni akarja fogyatékkal élő hozzátartozóját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában