Egyetemek és főiskolák

2018.11.16. 16:24

LMP: nemcsak a források, a hallgatók is eltűntek a felsőoktatásból 

Ezt állította pénteki sajtótájékoztatóján az LMP országos elnökségének titkára. A tájékoztatón elhangzott az is: a fiatalok nem akarják az egyetemek magánosítását, a tandíj bevezetését. 

Kanász-Nagy Máté kifejtette: több mint 50 milliárd forint hiányzik a felsőoktatás napi szintű zavartalan működésének forrásaiból. Hozzátette: míg 2010-ben 140 ezren jelentkeztek egyetemekre, főiskolákra, és 100 ezret vettek fel közülük, idén alig 100 ezer volt a jelentkezők száma, és mintegy 70 ezren nyertek felvételt.

A csökkenés szerinte nem magyarázható pusztán demográfiai okokkal, a politikus szerint a fiatalok egy része a kormány politikája miatt választ inkább külföldi egyetemet, a forráskivonás, a magánosítás, a tandíj bevezetése, a szakok összevonása miatt.

Kanász-Nagy Máté azt mondta: középtávon duplájára kell növelni az oktatás forrásait, a költségvetés 20 százalékát kell erre a területre fordítani. Pártja emellett ingyenessé tenné a felsőoktatást.

Pitz Dániel, a Lehet Más a Jövő elnöke elmondta: október közepe óta már több mint kétezren írták alá Stop tandíj! című petíciójukat, ami azt mutatja, a fiatalok nem akarják az egyetemek magánosítását sem. Megbukott a kancellári rendszer – jelentette ki, és emlékeztetett Orbán Viktor miniszterelnök 2008-as szavaira, amely szerint tandíj nélkül is fejleszthető a felsőoktatás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában