Környezetvédelem

2019.04.16. 21:00

LMP: egyetlen fillért se kapjanak a klímaváltozást gyorsító vállalatok!

Egyetlen fillérnyi európai uniós támogatást sem biztosítana az LMP európai parlamenti (EP-) választási listavezetője azoknak a vállalatoknak és beruházásoknak, amelyek gyorsítják a klímaváltozást.

Vágó Gábor keddi budapesti sajtótájékoztatóján Michael Bloss német zöldpárti jelölttel közösen vázolta az éghajlat megóvását célzó javaslataikat.

„Ha a klíma bank lenne, már megmentették volna” – jelentette ki. Vágó Gábor azonnali cselekvést szorgalmazott.

Az ellenzéki politikus bírálta, hogy az Európai Beruházási Bank a hitelei 60 százalékát szennyező iparágakba fekteti. Kijelentette: azért fog dolgozni, hogy Magyarországon is csak azok a beruházások részesüljenek támogatásban, amelyek előrelépést jelentenek a klímaváltozás elleni harcban.

Át kell állni a megújuló energiákra – mondta, hozzátéve: nem tartható, hogy a legjobban szennyező autógyárak kartelleznek, a magyar kormány pedig „csicskaként” védi az érdekeiket.

A közlekedésben is jelentős változásokat szorgalmazott: a közösségi közlekedés megerősítését azáltal, hogy a szennyező közlekedési formákra úgynevezett szénadót vessenek ki. Érdemi gyorsvasút-fejlesztést is szükségesnek ítélt.

Michael Bloss azt hangsúlyozta, hogy a párizsi klímacélok eléréséhez nem elegendő egy-egy ország fellépése, egész Európának együtt kell működnie, a fellépésben mindenkire, így Magyarországra is szükség van. Szintén a gyors cselekvés fontosságát emelte ki, mint mondta, ehhez jelentős változást kell elérni az unió klímapolitikájában a következő parlamenti ciklusban.

Az Európai Zöld Párt programjáról elmondta: jelentős támogatást biztosítanának a megújuló energiatermelésnek, amely számos munkahelyet teremtene. Igazságos adózást vezetnének be, amelyben a szennyező nagyvállalatokra a mostaninál nagyobb terhet rónának, és támogatnák a klímabarát iparágakat, amelyek e nélkül jelenleg kevésbé versenyképesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában