Környezetkárosítás

2017.11.30. 14:49

LMP: csökkenteni kell a Liszt Ferenc-repülőtér zajszennyezését

A Liszt Ferenc-repülőtér zaj- és környezetszennyezésének csökkentéséért állt ki az LMP frakcióvezető-helyettese, valamint zuglói önkormányzati képviselője. Szerintük az önkormányzatok összefogásával objektív adatokat lehetne gyűjteni a zajszintről, amit jelenleg csak a reptér műszerei mérnek.

Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettes közölte: jelenleg évente 10 millió utas fordul meg a ferihegyi repülőtéren, számuk azonban rövid időn belül a másfélszeresére is emelkedhet, de a helyiek életét a teherszállítás növekedése is nehezíti.

A politikus a problémát a kormánytól eltérően nem a terhelés máshová helyezésével, például a teherfuvarozás Kecskemétre telepítésével oldaná meg.

Mint mondta, a határértékek betartását kellene megfelelően számon kérni a szolgáltatón, de a limitet is az Európa más térségeiben alkalmazott szintre kellene csökkenteni, szerinte ugyanis a magyar szabályok túlságosan enyhék.

A reptérnek kártalanítania kellene az egészségkárosodást szenvedett embereket – sorolta a feladatokat – és forrásokat kellene elkülönítenie arra, hogy a környék házaiért a tulajdonosok tisztességes árat kaphassanak. Ugyancsak finanszírozniuk kellene a zajszigetelés kiépítését – fűzte hozzá.

Barta János, az LMP zuglói önkormányzati képviselője szerint a budapesti repülőtér a szabályok be nem tartásával tesz szert versenyelőnyre a térségben. A politikus ezért az érintett önkormányzatok összefogását szorgalmazta egy mérőműszer-hálózat kiépítése érdekében, amellyel ellenőrizhetnék a reptér által közölt adatokat. A zajszint mellett a környezeti hatások teljes körét is vizsgálni kell, ilyen átfogó felmérés azonban 2011 óta nem készült – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában