Korszerű adatbázis

2018.06.12. 11:18

Létrejött a Közszolgálati Tudásportál

A közszolgálatban dolgozók így gyorsan és egyszerűen hozzáférhetnek olyan rendszerezett és tényalapú tudásanyaghoz, amely a közszolgálati feladatellátás támogatásához szükséges, releváns információkat tartalmaz.

Two women searching computer data for books in library

A közszolgálatban végzett munka támogatására egy gyorsan és egyszerűen elérhető, rendszerezett és tény-alapú tudásbázis jött létre a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. A Közszolgálati Tudásportálon keresztül érhető el az NKE és az Eötvös Loránd Tudományegyetem együttműködésében digitalizált Magyary Zoltán-hagyaték is. Így a Magyary Emlékkonferencia jól illeszkedik a közigazgatási felsőoktatás működésének 40. évfordulója alkalmából rendezett konferenciasorozatba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen – olvasható az intézmény közleményében.

Fotó: www.magyary.hu

Az ELTE és az NKE 2015 végén kötött együttműködési megállapodást Magyary Zoltán szakmai hagyatékának feldolgozására. Mint írják, a digitalizálás tavaly augusztusban kezdődött meg uniós fejlesztési forrás felhasználásával. A mintegy 1500 tételt számláló gyűjtemény rendkívül sokrétű: a Magyary előmenetelével kapcsolatos iratoktól (pl. egyetemi tanári, illetve kormánybiztosi kinevezés) kezdve a különféle előadásvázlatokon, újságcikkeken, fotókon, brosúrákon és meghívókon át egészen a Magyar Közigazgatás-tudományi Intézetre vonatkozó anyagokig és a jogtudós levelezéséig számos közérdeklődésre számot tartó dokumentum képezi részét a hagyatéknak – egyben messzemenőkig megerősítve a Magyary sokoldalúságáról élő képet. Az archívum különösen értékes részei közé tartoznak a különböző, esetenként hat-hét négyzetméternyi térképek és szervezeti ábrák. A digitalizált anyagok ma már teljes egészében hozzáférhetőek az NKE Közszolgálati Tudásportálján, így Magyary életműve könnyebben és még teljesebb módon megismerhető lesz az utókor számára.

Magyary Zoltán (1888-1945)

Katonatiszti családban született Tatán. A piaristáknál folytatott középiskolai tanulmányait követően államtudományi oklevelet (1910), majd jogtudományi (1912) doktorátust szerez. Kiváló adottságainak köszönhetően végigjárja a köztisztviselői ranglétrát. Pályájának első fele a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztériumhoz és a Klebelsberg Kúnó által irányított tudománypolitikához kapcsolódik. Az 1930-as évektől egyetemi tanári és az általa alapított/vezetett közigazgatás-tudományi intézetben végzett kutató munkássága válik meghatározóvá. Ekkorra már nemzetközi hírű közigazgatási tudós. Több nyelven beszélt, saját képességeit folyamatosan fejlesztette (pénzügytan, szervezéselmélet, gyorsírás), több külföldi tanulmányúton vett részt (Németország, Olaszország, USA, Szovjet-Oroszország). Feleségével, dr. Techert Margit filozófussal a szovjet front elől menekülve 1944-ben Tatára, majd Héregre az erdészházba költöznek. 1945. március 24-én – az átvonuló szovjet csapatoktól elszenvedett atrocitások hatására – az önkéntes halált választják. A tatai Környei úti temetőben alusszák örök álmukat. Gyermekük nem volt, Magyary utolsó oldalági leszármazottja 2002-ben halt meg.

Tudományos tevékenységének fontos mutatója számtalan publikációja, amelyek közül a legjelentősebb szakmai összefoglalók a következők:

A magyar tudománypolitika alapvetése. Bp. 1927.

A magyar tudományos nagyüzem megszervezése. Pécs, 1931.

A magyar közigazgatás tükre. Bp. 1932.

A közigazgatás és az emberek. Ténymegállapító tanulmány a Tatai Járás közigazgatásáról. (Kiss Istvánnal közösen) Bp. 1939.

Magyar közigazgatás. Bp. 1942.

(A www.magyary.hu portál nyomán)

 

 

A közlemény szerint a Közszolgálati Tudástár egy intelligens és dinamikus adatbázis speciális tartalom-feldolgozási és elemzési szolgáltatásokkal, könyvtári labormunka lehetőségével, felhasználóbarát, integrált tartalomkeresési szolgáltatásokkal és komplex, digitális tudásmenedzsment funkciókkal.

A Közszolgálati Tudástár része a már említett digitalizált Magyary-hagyaték mellett a Magyar Állam Szerveinek az 1945-1990 közötti történetét bemutató aloldal is. De megtalálhatóak itt a felsőoktatást és tudományos kutatást támogató, ingyenes, vagy az NKE által előfizetett hazai és nemzetközi elektronikus adatbázisok, valamint egy fogalomtár is. Ez a Közszolgálati Online Lexikon az intézmény tudományterületeihez kötődő, a közszolgálathoz tartozó releváns tárgyszavakat, azok magyarázatát, forrásait és relációit teszi hozzáférhetővé.

Diákok a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika Campusában
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Jelenleg is fejlesztés alatt áll Vokscentrum néven egy választási adatbázis, amely 1920-tól napjainkig közöl majd adatokat a voksolásokról. Ez a választástörténet, politikatudomány és jelenkor kutatói számára, illetve a mai közigazgatási, választási szakemberek számára is nélkülözhetetlen kutatási alapot biztosít majd.

Borítókép: illusztráció. Forrás: AFP / Sue Barr / Image Source

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában