jobbközép kabinet

2021.01.26. 15:27

Letette a hivatali esküt a Kaja Kallas vezette új észt kormány

Ez az első olyan kabinet a balti országban, amelynek női miniszterelnöke van.

A 43 éves, jogász végzettségű Kallas – Siim Kallas volt európai uniós biztos lánya – Jüri Ratast váltja a tisztségben, aki január közepén jelentette be lemondását a pártjával, a balközép Észt Centrumpárttal kapcsolatban kirobbant korrupciós botrány miatt.

Az új észt kabinet hat nőből és nyolc férfiból áll, a tárcavezető nők között van Eva-Maria Liimets külügy- és Keit Pentus-Rosimannus pénzügyminiszter.

Kallas elmondása szerint az új kormány a gazdasági növekedést fogja előtérbe helyezni.

A jobbközép, vállalkozáspárti Észt Reformpárt vezetője szerint bár a balti állam súlyos válsággal néz szembe a koronavírus-világjárvány miatt, ez akár hajtóerő is lehet a jövőre nézve.

Az Észt Reformpárt az Észt Centrumpárttal fog koalícióban kormányozni. A két párt számít a vezető politikai erőnek Észtország 1991-es függetlensége óta, mindkettő kifejezetten EU- és NATO-párti. A kormánykoalíció 59 képviselői hellyel rendelkezik a 101 fős törvényhozásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában