erkölcsi ok

2018.02.22. 15:42

Lemondott az európai ügyekkel megbízott miniszter

A döntést azt követően hozta meg, hogy az Adria-parti ország korrupcióellenes ügynöksége megállapította, a miniszter törvényt szegett azzal, hogy egyszerre volt kormánytag, valamint Montenegró európai uniós nagykövete.

Lemondott Aleksandar Pejovic, az európai ügyekkel megbízott montenegrói miniszter, aki egyben az európai uniós csatlakozási tárgyalásokat is vezette

- adta hírül csütörtökön a Vijesti.me montenegrói hírportál.

Pejovic „erkölcsi okokkal” indokolta lemondását. A döntést azt követően hozta meg, hogy az Adria-parti ország korrupcióellenes ügynöksége megállapította, a miniszter törvényt szegett azzal, hogy egyszerre volt kormánytag, valamint Montenegró európai uniós nagykövete.

Az ügynökség indoklása szerint a montenegrói jogszabályok szerint a miniszterek nem vállalhatnak megbízatásukkal egy időben más funkciót.

Aleksandar Pejovic kijelentette, jogorvoslattal fog élni, és bebizonyítja, hogy nem szegte meg a hatályos montenegrói törvényeket.

Mint mondta: a kormány nevezte ki uniós nagykövetnek, és ebben a horvát, valamint a szerbiai példát követték, ahol az uniós főtárgyaló egyben a brüsszeli EU-nagykövetség vezetője is.

Ezért szerinte nincs érdekellentét a két megbízatás között.

A Vijesti.me értesülései szerint Aleksandar Pejovic tavaly május óta uniós nagykövetként havonta 4690 eurót keresett, valamint további mintegy kétezer eurót kapott brüsszeli szállásának biztosítására.

Brüsszel és Podgorica között 2012 decemberében kezdődtek meg a csatlakozási tárgyalások, és eddig 30 tárgyalási fejezet nyílt meg. Az Európai Bizottság legfrissebb bővítési jelentése szerint Montenegró 2025-re válhat az EU teljes jogú tagjává.

Címkék#lemondás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában