Ország-világ

2020.06.29. 19:08

László Imre évek óta hazudik arról, hogy PhD fokozata van

Újbuda DK-s polgármestere amellett, hogy a múlt héten Adolf Hitlert méltatta, majd a Heti TV-ben összekeverte az SS tisztjét, az auschwitzi haláltábor “orvosát”, Josef Mengelét, a Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnökével, Nelson Mandelával, úgy tűnik szándékosan ferdített el olyan tényt, amely a végzettségével kapcsolatos. A gyurcsányista polgármester egy Magyarországon nem akkreditált képzés elvégzését PhD fokozat megszerzéseként tünteti fel életrajzában.

László Imre, DK-s újbudai polgármester napról- napra égeti be magát a hazai közvélemény előtt – írja a Pesti Srácok.

Az Adolf Hitlert méltató és Josef Mengelét, Nelson Mandelával összekeverő gyurcsányista polgármester életrajzával van egy kis bibi. Úgy tűnik, hogy a Parlament és a Demokratikus Koalíció honlapján is elérhető életrajzában a Newport University Econovum Akadémia PhD képzését úgy tüntette fel, hogy az a laikusok számára azt sugallja: László Imre PhD fokozattal rendelkezik, holott ez úgy tűnik, nem igaz.

László Imre életrajza szerint az említett képzést 2008-ban végezte el az Econovum Akadémián, amely egy felsőfokú akkreditált képzés, de semmiképpen sem doktori fokozat megszerzésére alkalmas képzés.

Az Econovum honlapja szerint az Econovum Akadémia a felnőttképzésben regisztrált, a Felnőttképzési Akkreditáló Testület (FAT) által akkreditált intézmény. Küldetésük szerint részt kívánnak vállalni az Európai Unióban és az Egyesült Államokban már évek óta kiemelt feladatnak számító “életen át tartó tanulás” hazai kibontakoztatásában. Mint az Akadémia honlapján olvasható, azt írják, hogy a képzés

“Nem használható a hazai Bologna-i rendszer diplomájaként, vagy pl. tudományos Ph.D. fokozataként.”

Tehát az intézmény külön felhívja erre a figyelmet. Úgy tűnik, László Imre vagy tévedésben van, vagy szándékosan tévesztett meg mindenkit azzal, hogy olyan információt tüntetett fel az életrajzában, amely nem valós. Esetleg nem vette volna figyelembe, hogy az említett intézmény, külön felhívja rá a figyelmet, hogy ez a végzettség nem egyenértékű a hazai PhD fokozat megszerzésével?

KÉTES ÜGYEK A HÁTTÉRBEN

2014-ben az Átlátszóoktatás Blog írt arról, hogy milyen furcsaságok vannak az említett intézmény körül. A portál szerint az “Econovum Akadémia-ügy” kapcsán

tizennyolc, a magyar állami vagy az üzleti szférában bármikor vezető szerepet betöltő embert találtunk, aki az innen szerezhető, „MBA” diplomaként megjelölt képesítést nyilvános önéletrajzában, vagy más helyen feltüntette. Az Econovum iskola vezetője, Iványi Attila Szilárd azonban az oktatási szférán kívül is aktív, érdekes szereplő.

A blog szerint a Newport Universityre, ahol László Imre vélhetően részt vett a képzésben, jellemző, hogy

2005-ben Kenya 200-féle diplomájukat vette ki a területükön elfogadott okmányok sorából.

A magyar Econovum maga is jelzi, hogy a Newport által kiadott MBA és PhD fokozatok nem használhatóak Magyarországon.

A blog meglehetősen alapos tényfeltáró anyagban ír arról, hogy az Iványi Attila Szilárd, a Corvinus Egyetem tanára, akadémiai nagydoktor által vezetett magánintézmény a rendszerváltás óta működik, és körülbelül 2004 és 2010 között foglalkozott olyan képzésekkel, amelyekre a kétes hátterű amerikai Newport International University igazolt MBA, illetve esetenként még közgazdasági PhD képesítést is. Információik szerint:

az MBA (Master of Business Administration), az angolszász oktatási rendszerben ismert olyan mesterdiploma, amelyet jellemzően már jelentős karrierrel rendelkező középvezetőknek kínálnak, és amelyek megléte egyfajta nem-hivatalos elvárás azok felé, akik vállalatvezetői posztra pályáznak. Mind a magyar állami, mind pedig az üzleti szférában ezekben az években vált szokványossá, hogy az ilyen diploma előnyt jelenthet egy kinevezésnél vagy akár pályázatok odaítélésénél vállalkozásoknak. Akkreditált keretek között, amerikai típusú MBA képzést itthon például a Soros György által alapított Közép-Európai Egyetem Üzleti Iskolája (CEU Business School) kínál. Itt a sikeres felvételi után fizetendő tandíj 13.000 euró, az egyéves angol nyelvű képzési program nyelvi követelményei (felsőfokú TOEFL nyelvvizsga vagy megelőző angol nyelvű diploma), és számonkérési rendszere azonban rendkívül szigorú. Mára ugyan a magyarországi MBA képzések köre jóval szélesebb, mint tíz éve, a kínálat azonban ezen a piacon még mindig nem akkora, mint a kereslet.

Egy megfelelő angol nyelvvizsga és különösebb tanulmányi követelmények nélkül megszerezhető üzleti MBA és PhD-képzés, mint amilyet az Econovum Akadémia kínált/kínál, ezért rengeteg okból igen vonzó, könnyebb utat jelentett a magyar elit egyes csoportjai számára.

Az Átlátszóoktatás szerint az Econovum a legeredményesebb évében, 2008-ban 522 millió Ft árbevételtkönyvelhetett el. 2007-ben 484 millió, 2009-ben 331 millió, 2010-ben 240 millió, 2011-ben már csak 102 millió volt a bevétel. Mint írják, a legsikeresebb évben a vállalkozásból 122 millió forint osztalékot vettek ki és ezek az összegek egy csupán felnőttképzési akkreditációval rendelkező oktatási kft. esetében kifejezetten kiugróan magasak. Hozzáteszik, hogy a cég vezetője, Iványi és vállalkozása ma már csupán a felnőttképzés feltüntetését javasolja (nem volt ez mindig így, hét éve még PR-cikkben hirdette, hogy MBA-t nyújt),

ezzel együtt azt állítja, a munkáltatók közgazdasági jellegű munkakör esetén, bármikor figyelembe vehetik képzéseit akár, mint MBA akár, mint PhD-fokozatokat.

A nyilvánosan feltüntetett, Newport University-s diplomák és doktorik meglepően nagy száma arra enged következtetni, ezt mind magáncégek, mind állami vállalatok előszeretettel teszik.

Ha hihetünk az említett információknak, akkor a gyurcsányista László Imre nem rendelkezik Phd fokozattal és évek óta megtéveszti az embereket az életrajzában feltüntetett információkkal.

HITLER ÉS MENGELE. KI A KÖVETKEZŐ?

A múlt héten a Hír Tv Troll című műsorának birtokába került egy olyan felvétel, amelyen a XI. kerület első embere Adolf Hitler náci vezetőt méltatta, és kijelentette, hogy

Adolf Hitler megérdemelte, hogy annak idején a Time magazin az év emberének választotta.

László Imre pedig hétfő reggel a Heti Tv-ben adott interjút, ahol magyarázatot akart adni arra, hogy az önkormányzat a főváros vezetésének kérésére vizsgálja, át lehet-e nevezni egy kerületi teret, hogy az Josef Mengele nevét viselje. László Imrét egyből figyelmeztette a műsorvezető Breuer Péter, hogy valószínűleg nem az a szándék, hogy közterület viselje Újbudán az SS tisztjének, az auschwitzi haláltábor “orvosának”, a közismert tömeggyilkos nevét, mire a polgármester zavarodottan helyesbített. Elmondta, hogy természetesen Nelson Mandeláról, a Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnökéről, a korábban évtizedeket börtönben töltő apartheid-ellenes aktivistáról beszél. Kérdés, ezek után ki hisz majd neki?

PRECEDENS A MÚLTBÓL

Korábban, 2014-ben Kunhalmi Ágnes keveredett hasonló ügybe. Akkor a szocialista párt hivatalos internetes oldalán található önéletrajzában Kunhalmi korábban azt tüntette fel, hogy bölcsész- és politológus diplomával is rendelkezik, ám egy pestszentlőrinci blog kiderítette, hogy Kunhalmi valójában még egyetlen diplomát sem szerzett. Kunhalmi a Gyurcsány-kormány alatt, 20 évesen már a miniszterelnöki kabinetirodán volt titkárságvezető, ezzel párhuzamosan kezdte meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen, majd az ELTE jogi karára is beiratkozott. Nyelvvizsga hiányában nem vehetett át oklevelet. A Parlament honlapján jelenleg elérhető életrajza szerint átvette egyetemi diplomáit, így 2016-ban politológus, 2018-ban pedig kommunikációs végzettséget szerzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában