új osztrák kancellár

2021.10.12. 12:19

Kurz politikájának folytatását ígérte Schallenberg

Elődje, Sebastian Kurz politikájának folytatását ígérte keddi bemutatkozó beszédében a bécsi parlamentben Alexander Schallenberg, az előző nap tisztségébe beiktatott új osztrák kancellár.

Mint mondta, ez egyaránt vonatkozik a migrációs, munkaerőpiaci vagy a koronavírus-járvány területén folytatott eddigi politikára.

Keze ki van nyújtva a koalíciós partner Zöldek felé, hogy az elmúlt napokban keletkezett árkokat betemessék, és a kormány sikeres munkáját folytatni tudják – hangsúlyozta.

Bár az ellenzék felé is a kormány kinyújtott kezéről beszélt, hangos elégedetlenséget váltott ki körükben, amikor rosszhiszemű akcióként jellemezte a Gernot Blümel néppárti pénzügyminiszter ellen benyújtott szociáldemokrata bizalmatlansági indítványt. Mint mondta, ezt a kezdeményezést a legjobb akarattal sem lehet megérteni.

Schallenberg ismét fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy Kurzcal szorosan együtt akar működni.

A volt kancellárral, aki pártelnökként és frakcióvezetőként továbbra is az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetője marad, együtt nyerték meg a legutóbbi két választást – emlékeztetett.

Szűk tízperces beszédében az új kancellár az ökoszociális adóreformot nevezte kormányprogramja velejének. Folytatni fogják az oktatás, a kutatás és a digitalizáció korszerűsítésének programját is – mondta. Azon lesz, hogy a munkaerőpiacon mindenki megtalálja a helyét, aki erre igényt tart.

Következetesen folytatni fogja az eddigi migrációs és integrációs politikát is

– ígérte. Ez a külpolitikára is vonatkozik, amelyért eddig ő felelt – tette hozzá, utódát, Michael Linhartot szupertapasztalt külpolitikai profinak nevezve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában