család

2021.01.21. 13:01

Követnék példánkat a balti országok: az anya nő, az apa férfi

Hazánk december közepén rögzítette alaptörvényében, hogy az anya nő, az apa férfi. A család fogalmának meghatározására irányuló kezdeményezés más európai országoknál is megfigyelhető: Lettországban a parlament támogatja az alkotmánymódosítást, Észtországban pedig hamarosan népszavazást tartanak az ügyben.

A lett parlament (Saeima) nemrég elfogadta azt az alkotmánymódosításról szóló javaslatot, amely meghatározná: a család egy férfi és egy nő szövetségén alapul. Lettország a Nemzeti Szövetség nevű párt javaslatára a magyar alaptörvénybe foglaltakhoz hasonlóan rögzítené, hogy az anya nő, az apa pedig férfi – számol be a Magyar Nemzet.

– Lettország egy demokratikus állam, ahol tiszteljük az állampolgárok különböző nézeteit, ugyanakkor vannak értékek, amelyek évszázadok óta fontosak, sőt szentek az itt élők és az ő kultúrájuk számára. Ezek közül az értékek közül az egyik az a felfogás, hogy a család egy apát és egy anyát, vagyis egy férfit és egy nőt, valamint az ő gyermekeiket jelenti – fejtette ki Raivis Dzintars, a Nemzeti Szövetség elnöke.

A lett alkotmány 110. cikkelyének módosításáról szóló javaslatra 47 parlamenti képviselő igennel, 25 nemmel szavazott, 21-en tartózkodtak, heten pedig nem voltak jelen. A javaslatot előterjesztő Nemzeti Szövetség közösségi oldalán megköszönte a képviselők támogatását, ugyanakkor megírta azt is: az első lépést megtették, de az ügy folytatódik – írja a lap.

A liberális Haladásért elnevezésű párt arra szólította fel ugyanis a miniszterelnököt, tartson frakcióülést az alkotmány diszkriminatív módosításának elkerülése érdekében. Az alkotmány módosításához a képviselők hétharmados többségére lenne szükség. – írja az LSM lett közszolgálati hírcsatorna alapján a Magyar Nemzet.

Lettországon kívül egy másik balti országban is napirendre került a család fogalmának meghatározása: Észtországban 2021 tavaszán tartanak népszavazást arról, hogy rögzítsék-e az alkotmányukban: a házasság egy férfi és egy nő szövetsége – írja a Magyar Nemzet.

Bár a referendum konzultatív jellegű, annak eredménye nem kötelezi semmire a kormányt, könnyen lehet, hogy a kabinet mégis cselekedni fog, amennyiben neki kedvező eredmény születik. Márpedig erre nagy esély mutatkozik: egy december 29. és január 4. között végzett felmérés szerint az észtek 64 százaléka támogatná az alkotmánymódosítást. Az online közvélemény-kutatásban ezer észt felnőttet kérdeztek meg arról, részt vennének-e a népszavazáson, amire a válaszadók 72 százaléka válaszolt igennel. Ebből a csoportból került ki az a 64 százalék, akik támogatják, hogy a házasságot továbbra is egy férfi és egy nő kapcsolataként határozzák meg. A felmérésből az is kiderült, hogy a három pártból álló kormánykoalíció támogatóinak nagy része egyetért az alkotmánymódosítással – közli az ERR észt közszolgálati hírcsatorna alapján a lap.

A politikai paletta jobboldalán elhelyezkedő pártok, különösen a Konzervatív Néppárt attól tart, hogy hatalomra kerülve a liberálisok engedélyeznék az azonos nemű párok házasságát. Ezért úgy gondolták, megelőző csapást mérnek – számolt be korábban a Magyar Nemzet Tõnis Saarts politikai elemző véleményéről, aki arra is emlékeztetett, hogy Észtországban a homoszexuálisok élettársi kapcsolatukat már bejegyeztethetik, tehát ezen a téren a liberálisabb politikát folytató országok között van Észtország.

2018-ban már a román állampolgároknak is feltették a kérdést, hogy belefoglalják-e az alkotmányba: a házasság csak egy férfi és egy nő között jöhet létre.

A referendum ott azonban elbukott, mivel a választópolgárok mindössze egyötöde, azaz 20,4 százaléka adta le a voksát, és a népszavazás érvényességéhez legalább harmincszázalékos részvételi arányra lett volna szükség. A referendum sikertelensége azonban nem változtatott Románia gyakorlatán, amely továbbra sem engedélyezi a homoszexuálisok közötti házasságot, de még a bejegyzett élettársi kapcsolatot sem.

Az Európai Unió tagországai között nagy eltérést mutat az azonos neműek házasságának legalizálása: tizennégy tagállamban engedélyezik két férfi vagy két nő házasságkötését, több országban bejegyzett élettársi kapcsolaton keresztül biztosítanak jogokat az azonos nemű pároknak, míg vannak olyan államok, amelyek sem a házasságot, sem az élettársi kapcsolatot nem hagyják jóvá. Az utóbbi az helyzet Románián kívül Lettországban, Litvániában, Szlovákiában, Lengyelországban és Bulgáriában – foglalja össze a portál.

A semleges Svájc törvényhozásának felsőháza tavaly decemberben támogatta a kormány döntését, amely arra irányul, hogy legalizálják az azonos neműek házasságát. Az ellenzők azonban népszavazást követelnek, állításuk szerint ugyanis Svájc alkotmánya kizárólag a férfi és a nő házasságát rögzíti – derül ki a Le News svájci hetilap cikkéből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában