Járvány

2020.05.27. 11:09

A járvány ellenére is kevesebben haltak meg idén, mint tavaly ilyenkor (videó)

Továbbra is kevés az új beteg, a gyógyultak száma pedig már számottevően meghaladja az aktív fertőzöttekét. A járványhelyzet alakulásáról és a legfrissebb intézkedésekről számolt be az Operatív Törzs.

Az Operatív Törzs sajtótájékoztatójának elején Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár beszélt a kormány frissen elfogadott nagyszabású városépítési programjáról, amely jó minőségű, megfizethető árú lakások építését célozza, erről itt olvashat bővebben.

Müller Cecília elmondta, hogy változatlanul alacsony szintű az új megbetegedések száma az országban. Újabb 22 személynél mutatták ki a fertőzést, ezzel 3793 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma a járvány kezdete óta. Elhunyt újabb 6 idős, krónikus beteg, ezzel 505 főre emelkedett az elhunytak száma, 1856-an pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.

Az aktív fertőzöttek száma 1432 főre csökkent, közülük 41 százalék budapesti, 59 százalék pedig vidéki lakos.

Jelenleg 430 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 25-en vannak súlyos állapotban, lélegeztetőgépen.

A 19 éven aluliak közül csupán 80 fő betegedett meg – mondta Müller Cecília, és

30 éven alul senki nem halt meg.

Ez pedig nagyon jó hír – tette hozzá. Nem változott a 100 ezer lakosra jutó megbetegedési szám, ez most 39. Továbbra is Budapesten betegek a legtöbben, majd a sorrend Zala, Fejér, Komárom és Pest megye.

Új beutalási rend lépett érvénybe

Müller Cecília arról is beszélt, hogy új beutalási rendet, a „betegútra vonatkozó algoritmust” állítottak össze az egészségügyi szolgáltatók részére, amely tartalmazza, hogy melyik beteget melyik egészségügyi intézményben kell elhelyezni. Az intézkedések lényege, hogy elválasszák egymástól a koronavírusos beteg útját a más betegek útjáról – mondta.

A szakember továbbra is arra kérte az ellátókat: tartsák be azt, hogy csak időpontra hívják be a betegeket, elkerülve ezzel a zsúfoltságot.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatairól is beszélt a tisztifőorvos. Az Európai Hálózat 24 európai országának adatait gyűjtő rendszer (MOMO) szerint

többlethalálozás országunkban a járvány időszakában nem fordult elő, azonban ez kevés országról mondható el.

Most a KSH adatai is ezt igazolták. Januártól márciusig 8,5 százalékkal kevesebben haltak meg hazánkban, mint egy évvel korábban – mondta az országos tisztifőorvos.

Többlethalálozásról tehát semmiképpen nem beszélhetünk: az alacsonyabb intenzitású influenza-járvány következtében történt halálozásokkal együtt is megnyugtatóak a januártól márciusig tartó időszak statisztikái a tisztifőorvos szerint.

A szennyvízben is keresik a vírust

Müller Cecília arról is beszélt, hogy

egy új vizsgálati metódust alakítottak ki, miszerint a környezetünkben igyekszik nyomon követni a koronavírus követését, valós mintákkal végzik a kísérleteket.

Ennek lényege, hogyha a környezetben felfedezik a kórokozót, akkor tudják előre jelezni, hogy egy-egy területen mi fog történni. A szennyvízben is keresik a koronavírust – tette hozzá. Kéthetes előrejelzésre alkalmas lehet a vizsgálat.

Minden gyerek időben megkapja a védőoltást

Müller Cecília elmondta, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) igazgatója kifejezte aggodalmát azzal kapcsolatban, hogy a világjárvány miatt számos kötelező védőoltást nem kapnak meg a gyermekek a megfelelő időpontban. Ilyen például a torokgyík, a diftéria, a kanyaró és poliovírus elleni vakcina. Müller Cecília a főigazgató aggodalmai kapcsán hangsúlyozta, a járvány következtében sem feledkezhetünk meg a gyermekek védettségéről, de

Magyarországon ezen a területen sincs elmaradás: minden magyar gyermek a meghatározott életkorban megkapja a megfelelő védőoltást jelenleg is.

Kizárólag az iskolai kampányoltások, így a B típusú májgyulladás és a lányok önkéntes HPV elleni oltása csúszott egy kicsit, de ezeket az oltásokat is megkapják a gyerekek még ebben a tanévben.

Egészségügyi válsághelyzet lép a különleges jogrend helyébe

Kiss Róbert arról beszélt, hogy a szerdai kormányülésen elemzik a járványügyi helyzetet, és a döntésekről Gulyás Gergely tájékoztat majd csütörtökön. Az Operatív Törzs a különleges jogrend végeztével is ülésezik majd. Az egészségügyi válsághelyzet lép a különleges jogrend helyére.

Kiss Róbert elmondta, hogy szerdán hatályba lépett a Csehországból és a Szlovákiából való határátlépésről szóló kormányrendelet.

Eszerint a cseh és a szlovák állampolgárok Magyarország területére személyforgalomban, hatósági házi karantén elrendelése nélkül beléphetnek, ha Magyarország területén kevesebb mint 48 órát tartózkodnak.

A kormányrendelet azt is kimondja, hogy a magyar állampolgárok Ausztriából Magyarországra beléphetnek, ha kevesebb mint 48 órát tartózkodtak Csehországban. A magyar állampolgárokra vonatkozó szabályozás érvényes az Európai Gazdasági Térség állampolgáraira is, akik állandó tartózkodásra jogosultak és ezt állandó tartózkodásra jogosult kártyával igazolják.

Továbbra is ellenőrzi a védőtávolság betartását a rendőrség

Kifejtette: 1597-re emelkedett a hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését szolgáló mobiltelefonra letölthető informatikai alkalmazásra regisztráltak száma. Kedden 532 hatósági házi karantént rendeltek el, így azok száma összesen 11 616. Kedden 42 esetben intézkedtek a rendőrök a hatósági házi karantént szabályainak megszegése miatt.

Mostanáig összesen 401 büntetőeljárást indítottak a járványüggyel összefüggésben. Ebből 107 rémhírterjesztés, 29 közveszéllyel fenyegetés, 127 csalás, 21 járványügyi szabályszegés miatt indult. Mostanáig összesen 80 gyanúsítottat hallgattak ki.

Hozzátette:

a rendőrök továbbra is ellenőrzik a védelmi távolság betartását, a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben a védelmi eszköz viselését, továbbá az üzletekben az idősáv betartását.

Emiatt kedden a rendőrök 14 esetben intézkedtek, 8 esetben figyelmeztetést, 6 esetben helyszíni bírságot szabtak ki. Május 4. óta összesen 1008 emberrel szemben intézkedtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában