Ország-világ

2020.09.23. 11:13

Operatív Törzs: akinek bármilyen légúti tünete van, ne menjen közösségbe! (videó)

Már nem gócpontokról, hanem közösségi terjedésről beszélhetünk, vagyis a járvány bárhol felbukkanhat, bárki megfertőződhet. Ezért kiemelten fontos, hogy mindent megtegyünk a védekezésért, legfontosabb a maszk használata. Íme a legfrissebb járványügyi adatok és védekezési intézkedések.

Müller Cecília országos tiszti főorvos a legfrissebb járványadatokat ismertette. 951 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 20 450 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 8 krónikus beteg, így az elhunytak száma 702 főre emelkedett, 4644-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 15 104 fő.

Az elhunytak mindegyike krónikus betegségben szenvedett, a legfiatalabb 48, a legidősebb 69 éves volt. Az országos tiszti főorvos hozzátette, a laborvizsgálatok száma meghaladta a 645 ezret, melyek többsége térítésmentes volt. 558-an vannak kórházban, közülük 35-en igényelnek lélegeztetést.

A tiszti főorvos részvétét fejezte ki az elhunytak családjainak.

Már nem gócpontok, hanem közösségi terjedés van, bárki megfertőződhet

A szakember elmondta: az adatokból világosan látszik, hogy a járvány második hullámának felszálló ágában vagyunk, már nem gócpontokban terjed a járvány, hanem közösségi terjedésről beszélhetünk, vagyis a fertőzés bárhol felbukkanhat, bárki megbetegedhet. Ezért kiemelten fontos a védekezési szabályok pontos és szigorú betartása.

Felhívta a figyelmet arra, hogy akinek bármilyen légúti tünete van (akár megfázás, nátha, láz), ne menjen közösségbe. Ugyanez vonatkozik a gyermekekre is. Aki tüneteket mutat, ne menjen be a rendelőbe, hanem telefonon hívja háziorvosát.

Közölte, az sem új keletű rendelkezés, hogy a háziorvosnak jelentenie kell a fertőzésgyanús eseteket is. Ez az adatbázis később „összefut” a laboratóriumból kapott eredményekkel, így ha a gyanú beigazolódik, akkor megkezdődhet a kontaktkutatás és a tíznapos karantén elrendelése.

A legfontosabb a helyes maszkviselés

A maszkviselés fontosságát is hangsúlyozta Müller Cecília, amely szerinte valamennyi intézkedés közül az egyik legfontosabb. Elmondta: Lényeges, hogy az orrot és a szájat teljesen takarja a maszk, ne lógjon ki semmi alóla. Hozzátette: a taxiban, a várótermekben nagyon fontos a maszkhasználat, és mindez az idős emberek védelmében is nagyon fontos.

A használt maszkokat egy dupla falú zsákba kell gyűjteni 48 órás időtartam mellett, utána dobhatjuk ki a szemetesbe

- mondta kérdésre Müller Cecília.

14 helyett 10 napra csökkent a karantén ideje

Müller Cecília tájékoztatása szerint a korábbi tizennégy helyett azért csökkent tíz napra a karantén kötelezettség, mert a nemzetközi tapasztalatok szerint ennyi is kellő biztonságot ad, hiszen a tünetek jellemzően 5-6 nap alatt már jelentkeznek.

Az országos tiszti főorvos beszélt arról is, hogy

a 10 napos karantén általános szabállyá vált, nem csak a külföldről hazatérőkre, hanem a kontaktszemélyekre is vonatkozik.

Az országos tisztifőorvos közölte, hogy az egészségügyi ellátórendszert felkészítették a betegek fogadására, a kórházak ágykihasználtsága 53 százalék. Hangsúlyozta: tervszerű a védekezés, a betegutakat pontosan kijelölték. Jelenleg három budapesti kórház, a Dél-Pesti Centrumkórház, a Szent János Kórház, illetve az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet van kijelölve a középsúlyos, illetve súlyos, bizonyítottan koronavírusos betegek ellátására. Amennyiben szükséges, további intézményeket vonnak be a fertőzött betegek ellátásába.

Az ellátás centralizálása a cél, hogy a súlyos és középsúlyos betegek olyan intézménybe kerüljenek, ahol mind a személyi, mind a tárgyi feltétel adott gyógyításukhoz. Továbbá cél az is, hogy maradjanak úgynevezett „tiszta” kórházak, ahol nem ápolnak koronavírusos beteget

- közölte.

Megállíthatja a buszt a vezető és rendőrt is hívhat, ha valakin nincs maszk

Kiss Róbert elmondta, hogy az elmúlt 24 órában több mint 12 ezer ellenőrzés volt a hatósági házi karanténoknál. Több mint 27 ezer hatósági házi karantén van érvényben jelenleg – tette hozzá. A védelmi intézkedések megszegése miatt 32 esetben volt rendőri intézkedés az elmúlt egy napban. Kiss kijelentette, hogy mindenki köteles maszkot viselni a tömegközlekedési eszközön, üzletekben, bevásárlóközpontokban, színházban, moziban, ha betöltötte a 6. életévét.

Kiss Róbert kérdésre azt mondta, hogy

a tömegközlekedési eszközön a járművezető felszólíthatja az utasokat a védelmi intézkedések betartására. Aki ennek nem tesz eleget, azzal szemben a járművezető rendőri segítséget kérhet.

Kiss Róbert elmondta, 23 óra után nem lehet tartózkodni vendéglátóüzletben, ha valaki ezt megsérti, akkor történik a bírságolás, ezt a rendőrség ellenőrizheti. Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy folyamatosan gyűjtik az információkat az egészségügyi intézményekből, hogy hány embert lehet átvezényelni. Készen kell állniuk az intézményeknek arra, hogy a dolgozó bármikor átirányítható legyen – tette hozzá.

Alapbetegség nélküli fiatalok is vannak lélegeztetőgépen

Kérdésre válaszolva a tiszti főorvos elmondta:

Van olyan fiatal, alapbetegség nélküli fertőzött, aki lélegeztetőgépre szorul. A koronavírus tehát jó egészségnek örvendő embereket is megviselhet, de ez ritka, nem ez a jellemző.

Október első felében küldik szét az influenzaoltásokat a háziorvosoknak

Müller Cecília kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a mostani járványos időszakban nagy segítség a telemedicina. Az influenza elleni védőoltások miatt is fel kell keresni majd a háziorvosokat – tette hozzá. Október második felében terítik majd a vakcinákat. Azt kérte: mindenki egyeztessen időpontot a háziorvosokkal, mielőtt beadatná az influenza elleni védőoltást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában