Járvány

2020.05.24. 10:45

Operatív Törzs: bővül a gyermekfelügyeletben résztvevő intézmények köre (videó)

Nagyobb távolság fennállása esetén a helyi intézményben is kell a gyermeket fogadni – mondta Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az Operatív Törzs vasárnapi tájékoztatóján.

Forrás: M1 / Youtube

Az Operatív Törzs vasárnapi tájékoztatóján Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár elmondta, kellő óvatossággal, de országszerte elkezdődtek az enyhítések. Ennek részeként május 25-től a vidéki óvodák és bölcsődék június 2-tól a fővárosiak is megnyitnak.

Az államtitkár hangsúlyozta,

nem kötelező felügyeletre bízni a gyermekeket, ez a szülők döntése.

Június 15-ig marad érvényben a digitális oktatás, június 2-tól azonban már látogathatók az iskolaépületek, amennyiben arra igény van – írja tudósításában a Magyar Nemzet.

Június 2-tól 26-ig bővül a gyermekfelügyelettel megbízott intézmények köre, mindenki a hozzá legközelebbi intézményébe viheti majd gyermekét. Nagyobb távolság fennállása esetén a helyi intézményben is kell a gyermeket fogadni.

Június 15-ig tanulásfelzárkóztató programok tarthatók az iskolákban.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs munkatársa arról beszélt, hogy

május 22-től megváltoztak a Szerbiába történő beutazás feltételei,

a szerb hatóságok minden személyt külön feltétel szabása nélkül beléptetnek, aki rendelkezik a beléptetés általános feltételeivel. A Magyarországra belépők csak a kijelölt humanitárius tranzitútvonalakon közlekedhetnek, és csak a megjelölt pihenőhelyeken állhatnak meg, és a legrövidebb időn belül el kell hagyniuk Magyarország területét.

A main napon 1392-re emelkedett a hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését szolgáló mobiltelefonra letölthető informatikai alkalmazásra regisztráltak száma. A mai napon az aktív felhasználók köre 910 fő. Beszámolt arról is, hogy a mai napon 1038 hatósági házi karantént rendeltek el. Így az érvényben levő karanténok száma 11934.

A sajtótájékoztatón Vályi-Nagy István, a Dél-Pesti Kórház főigazgatója elmondta, hogy a járvány első heteiben a Dél-Pesti Kórház volt az egyetlen intézmény, amelyet a pozitív megbetegedettek ellátására kijelöltek.

Az orvosok, ápolók rengeteget dolgoztak, volt, aki beköltözött a kórházba.

A főigazgató elmondta, törekedtek munkatársaik védelmére, ezért nagyon kevés egészségügyi dolgozó kapta el a vírust és többeknél az sem volt bizonyítható, hogy a kórházban betegedett meg.

Vályi-Nagy István elmondta, összesen 325 igazoltan beteget láttak el a kórházban, ebből 52 beteget az intenzív osztályon. A főigazgató emlékeztetett: a 100 ezer emberre vetített halálozások száma sokkal alacsonyabb volt országunkban, mint a fejlett nyugati országokban. A Dél-Pesti Kórház kezeléseinek célja az volt, hogy minél kevesebb beteg kerüljön intenzív osztályra, hiszen ott már nagyon alacsony a túlélési arány.

Intézményükben több vírusellenes terápia vizsgálata is folyik – számolt be a főigazgató.

Vályi-Nagy István ezután köszönetet mondott minden olyan orvosnak, ápolónak és a frontvonalban lévőket segítő önkénteseknek és további segítőnek, akik részt vettek a járvánnyal történő megküzdéssel. Figyelmeztetett:

a járvány nem múlt el, csupán csökkenőben van,

ezért arra kérte az embereket, hogy a szabályokat továbbra is tartsák be.

Kérdésre elmondták, hogy vérplazma kezelésben négyen részesülnek, egy beteg az intenzív osztályról visszakerülhet a fertőző osztályra, és a remények szerint hamarosan gyógyultan távozhat. Jelezték ugyanakkor, hogy a vérplazma terápia kísérleti jellegű, de aki be akar lépni a programba, az jelezheti.

A sajtó érdeklődésére Kiss Róbert alezredes elmondta, hogy 109 csoport, összesen 601 fő agrár ágazatban dolgozó román állampolgárt léptettek be eddig Magyarországra.

Újabb sajtókérdésre Vályi-Nagy István kifejtette,

nem tapasztalják, hogy az egészségügyi dolgozók pszichés problémákkal küszködnének, sőt, azt látják, hogy a járványhelyzet összekovácsolta a munkatársakat, kevesebb a vita, és mindenki összhangban dolgozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában