Ország-világ

2021.03.26. 11:07

Operatív Törzs: a tanárok 45 százaléka még nem regisztrált (videó)

Egyelőre pontos újranyitási dátum nincs, de elkezdődik a pedagógusok oltása is.

Budapest, 2020. június 17. Müller Cecília országos tisztifõorvos beszél a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelõs operatív törzs utolsó alkalommal megtartott online sajtótájékoztatóján 2020. június 17-én. Müller Cecília közölte, hogy mindössze egy új koronavírus-fertõzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában. Az adatok továbbra is kedvezõek, a gyógyultak száma 2547, ez a háromszorosa az aktív fertõzöttek számának. A 964 aktív fertõzött közül 210 ember van kórházban, 16-an szorulnak gépi lélegeztetésre. Az elmúlt 24 órában két idõs, krónikus betegségben szenvedõ ember halt meg. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Megtámadták a regisztrációt ellenőrző honlapot

Terheléses támadás érte a vakcinaregisztrációt ellenőrző honlapot, ezért is akadozott a honlap elérése – mondta Kiss Róbert. A rendőr alezredes közölte, hogy az ügyben büntetőfeljelentést tettek – írja az Origo.

Jól működik a digitális oktatás

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt mondta, hogy a tantermen kívüli oktatás jól működik. Az óvodákban 24 ezer gyermek vette igénybe a felügyeletet, míg az iskolákban 7 ezer fő – mondta. Az államtitkár szerint ezek a számok nem jelentenek jelentős terhelést. Véget ért a középiskolai felvételi.

A tanárok 45 százaléka még nem regisztrált

Egyelőre pontos újranyitási dátum nincs, de elkezdődik a pedagógusok oltása is. Első körben a március 24-ig regisztráltaké kezdődik meg a jövő héten – mondta Maruzsa Zoltán.

Március 29-ig mindenki regisztráljon, aki eddig nem tette meg a pedagógusok közül. Az ő oltásuk a húsvétot követő héten történik meg. Eddig a pedagógusok 55 százaléka regisztrált – tette hozzá.

Hétfő éjfélig regisztráljanak a tanárok

Hétfő éjfélig mindenkit regisztrációra kért Maruzsa. Ezeket az adatokat össze kell fésülni az országos adatbázissal – tette hozzá.

Kétkörös oltás lesz

Az első körben a már regisztrált pedagógusokat SMS-ben hívják be az oltásra, még húsvét előtt – mondta Maruzsa. Ez egy 82 ezer főből álló tömeg – tette hozzá. A második körben a március 24-e után regisztráltak kerülnek majd sorra

Mindenki pontosan adja meg az adatait – tette hozzá.

Fél évre bezártak egy sörözőt

Kiss Róbert elmondta, hogy csütörtökön 584-en nem viseltek maszkot. A rendőr alezredes szólt arról is, hogy 547-en a közterületeken nem viseltek maszkot. Csütörtökön egy üzletet zártak be ideiglenesen. Kecskeméten egy sörözőben kiszolgáltak egy embert, és ezért fél évre bezárták a helyet.

Ennyien szegték meg a kijárási tilalmat

321 személy szegte meg a kijárási tilalmat, míg a korridorokon 30 intézkedés volt – mondta Kiss Róbert. Hatósági házi karanténba 8288 személy került.

200 ezer felett az aktív fertőzöttek száma

Müller Cecília arról beszélt, hogy már több mint 200 ezer aktív fertőzött van az országban, és közülük egyre többen kerülnek kórházba.

Az országos tiszti főorvos elmondta, hogy a vírus ellen a legfőbb eszköz a védőoltások beadása, és ezen a téren már több mint 1,8 millió ember kapott oltást.

190 ezer vakcinával szemben csak 21 ezer darab AstraZeneca-vakcina érkezett

Müller Cecília szerint nagyon fontos, hogy mindenki elkerülje a betegséget a szabályok betartásával. Szólt arról is, hogy folyamatosan növelnék a beoltottak számát, ha lenne elég vakcina. Sajnos nem túl jó hír érkezett, mivel az AstraZenaca 190 ezer oltóanyagával szemben csak 21 ezer érkezett.

Egyénileg kell mérlegelni a várandós anyák esetében

A várandósokkal kapcsolatban azt mondta, hogy kialakult az a szakmai konszenzus, ami alapján lehet oltani majd őket. Minden esetben, mielőtt egy várandós oltásáról döntenek, mérlegelni kell az orvosnak – tette hozzá Müller Cecília. Feltétlenül szükséges az egyéni mérlegelés. Számba kell venni a hasznokat és az előnyöket – mondta a szakember.

Ezekkel a vakcinákkal olthatják a várandósokat

Müller Cecília elmondta, hogy a várandósokat egyelőre az MRNS-alapú vakcinával olthatják. Ez a Pfizer- és a Moderna-vakcinát jelenti. A vektorvakcinák sem jelenthetnek veszélyt, de ott kevesebb a tapasztalat, és ezért nem ajánlják. A védőoltás első adagját a várandósság 12. hetét követően adják be, majd a másodikat a szülés után – tette hozzá.

Kerüljük a tömeget!

Mindenki kerülje el a tömeget a vásárlások során, és tartsa be a szabályokat – mondta Müller Cecília.

A kültéren is maszkot kell viselni

A jó idő kicsábítja a természetbe az embereket, de mindenki a kevésbé népszerű helyeket keresse fel. Mindenki viseljen a kültéren is maszkot – mondta Müller Cecília.

Így lehet tehermentesíteni az egészségügyet

Igent mondani az oltásra és betartani a szabályokat, az most azt jelenti, hogy terheket vegyünk le az egészségügyről – mondta Müller Cecília.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában