Ország-világ

2021.03.25. 12:50

Operatív Törzs: ma indul a lekérdezési lehetőség az oltásról (videó)

A regisztrált, de be nem oltott személyek lekérdezhetik, hol tartanak a folyamatban.

Budapest, 2020. április 18. A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 18-án. Az elmúlt napokban több mint százzal nőtt a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma – mondta Müller Cecília. Hozzátette: 829 beteg szorul kórházi ellátásra, közülük 60 embert kell lélegeztetni. MTI/Botár Gergely/kormany.hu

Forrás: MTI/kormany.hu

Fotó: Botár Gergely

Kiss Róbert rendőr alezredes azt mondta, hogy 632 ember nem viselt maszkot szerdán. A közterületeken 600 intézkedés volt – tette hozzá. A kijárási tilalmat 320-an szegték meg. 41 intézkedés volt a korridorokon – mondta Kiss Róbert. 8378 hatósági házi karantént rendeltek el szerdán – írja az Origo.

Az angol mutáns lett a domináns

Müller Cecília országos tiszti főorvos azt mondta, hogy heroikus küzdelmet folytatnak a járvánnyal szemben. Mindenki a harmadik hullám felszálló szakaszában van – tette hozzá.

Sajnos emelkedik az áldozatok száma is, és ez abból adódik, hogy itthon is az angol variáns dominál – mondta Müller.

Március végére teljesen tért hódított az angol variáns, és 100 százalékban ez a típus kering.

Nagyon nagy a variabilitása a kórokozónak – tette hozzá.

Müller közölte, hogy ez a mutáns sokkal fertőzőképesebb. Nagyon ragályos ez a betegség, az angol mutáns tette főképp azzá. Az új forma nemcsak ragályosabb, hanem súlyosabb is – mondta a szakember. Nagyon gyorsan tud változni a fertőzött személy klinikai állapota.

Müller Cecília szerint a legfontosabb, hogy elkerüljük a betegséget és ne kerüljünk kórházba.

Valóban emberfeletti munkát végeznek az egészségügyben dolgozók. Nagyon sokan segítik a munkát.

Müller Cecília szólt arról is, hogy az egészségügyi dolgozók közül, aki kérte, be van oltva, és ez jelentős különbség a tavaszi időszakhoz képest, így pedig védettek. Nagyon nagy teher hárul rájuk – tette hozzá.

A védőoltási program vezethet ki minket a járványból, és nagy jelentősége van annak, hogy csaknem 1,750 millió ember megkapta már az oltást.

„A világ négy sarkába elmegyünk, hogy vakcinát szerezzünk a magyar emberek számára

– mondta a szakember. – Ezért is regisztráljon mindenki, és válaszoljanak a levelemre, azok akik eddig nem tették” – tette hozzá.

A pedagógusok oltásának részletes terveit elkezdték kidolgozni, de ők is mindenképpen regisztráljanak – mondta Müller Cecília. Közülük számosan már megkapták a védőoltást – tette hozzá.

Jelenleg már 69 százaléka be van oltva a 65 éven felülieknek

– ismertette az országos tiszti főorvos.

Hét laboratóriumot jelöltek ki Magyarországon, ahol a vírusvariánsokat azonosítani tudják – jelentette be Müller Cecília. Így lényegesen több információja lesz az NNK-nak a vírusok keringéséről.

Lekérdezési lehetőség az oltásról

Csütörtök délután elindul az az internetes felület, ahol a regisztrált személyek lekérdezhetik, hol tartanak a folyamatban – jelentette be Müller Cecília.

Akinek a honlap megerősíti, hogy van regisztrációja, annak nem kell semmit sem tennie. Akinek egy „nem, az ön vakcinaigény iránti regisztrációja még nem érkezett meg” jelenik meg, akkor sem kell megijedni, mert néhány nap szükséges az adatok feldolgozásához. Ha több hét telt el a regisztráció óta, akkor valószínűleg hibásan rögzíthette az adatait, és ezt is javítani lehet

– mondta el a szakember. Az adatokat az [email protected] oldalra elküldve lehet javítani.

Embert próbáló időket élünk, és nem tudjuk, mikor lesz vége ennek.

A gyermekekben lehet, van öröm, hogy most éppen nem kell iskolába járni, de ez egyre kevésbé jellemző – mondta Müller Cecília. Mindenképpen segíteni kell a gyerekeknek, hogy a félelmüket eloszlassuk – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában