egymásra számíthatunk

2018.09.14. 18:37

Kövér László: köszönet a gyermeküket magyar iskolába írató külhoni magyar családoknak

A szeptemberi iskolakezdést követően 350 helyszínen 8000 határon túli, gyermekét magyar iskolába írató családnak fejezi ki elismerését ösztöndíjával a Rákóczi Szövetség.

Forrás: MTI Fotó:

Fotó: Máthé Zoltán

Köszönetét és elismerését tolmácsolta Kövér László, az Országgyűlés elnöke minden külhoni magyar családnak, akik hisznek az anyanyelv megtartó erejében, és gyerekeiket minden esetleges nehézség ellenére magyar óvodába és iskolába íratják.

Kövér László pénteken a Parlamentben a Rákóczi Szövetség „8000 kézfogás a magyar iskolaválasztásért” elnevezésű beiratozási programját ismertető rendezvényen úgy fogalmazott: köszönet és elismerés minden külhoni magyar pedagógusnak, akik minden nehézség ellenére nemcsak oktatják, hanem öntudatos magyaroknak nevelik a rájuk bízott gyerekeket és fiatalokat.

Köszönetét és elismerését fejezte ki minden magyarországi adófizető polgárnak és intézménynek, mindazon társadalmi szervezetnek és önkormányzatnak, akik három évtizede erkölcsi és pénzügyi támogatásban részesítik a külhoni magyar oktatást.

„Kiemelt köszönet és elismerés a Rákóczi Szövetségnek, a határokon átívelő magyar nemzeti összetartozás legnagyobb társadalmi szervezetének és alapító elnökének, Halzl József elnöknek, akik három évtizedes önzetlen és megfeszített munkával bizonyítják nap mint nap, hogy mi, a Kárpát-medence különböző részeiben élő magyarok valóban számíthatunk egymásra, sőt mi több, jószerével csak egymásra számíthatunk” – mondta Kövér László.

Az Országgyűlés elnöke szerint az iskolakezdések időszakában joggal és okkal merül fel sokakban a kérdés, hogy vajon milyen tudásra lesz szüksége a következő évtizedekben a felnövekvő nemzedéknek, vajon melyik az a tudás, amelyik nem évül el a jövőben, vajon mire tanítsuk a gyerekeket egy ilyen gyorsan változó világban, mint amilyenben élünk.

Mint rámutatott: a Rákóczi Szövetségnek van egy alapvető válasza a fenti kérdésekre, amelyet jó szívvel ajánlanak minden magyar szülő figyelmébe:

az anyanyelv ismerete életre szóló és életrevaló való tudás minden magyar gyermek számára, olyan tudás, amely elévülhetetlen.

A magyar nyelv olyan észjárás, gondolkodási mód és világlátás forrása, amely a digitalizáció és a robotizáció korában is a legjobban alapozza meg, és teljesíti ki a világban való eligazodás képességét minden fiatal számára – mutatott rá Kövér László.

Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője úgy fogalmazott: a Rákóczi Szövetség egy valódi civil szervezet, amelynek célja a nemzeti összetartozás támogatása. Kiemelte: a szülőföldön maradás, a nemzeti összetartozás akkor valósulhat meg, ha a fiatalok megőrzik a nemzeti kultúrát, annak sajátosságait. Hozzátette: ahogy eddig, a jövőben is támogatni kívánják a programot.

Habis László (Fidesz-KDNP), Eger polgármestere rámutatott: közel három évtized alatt a Rákóczi Szövetség a hazát sok hasznos tettel gyarapította.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke arról beszélt, hogy a szeptemberi iskolakezdést követően 350 helyszínen 8000 határon túli, gyermekét magyar iskolába írató családnak fejezi ki elismerését ösztöndíjával a Rákóczi Szövetség.

A Rákóczi Szövetség magyar iskolaválasztást szolgáló Beiratkozási Programja 2004 óta zajlik annak érdekében, hogy minél több külhoni magyar család merje vállalni gyermeke magyar tannyelvű iskolába íratását, vállalva ezzel a magyar közösségek megmaradását is.

A program érinti a teljes Felvidéket, ahol közel 3600 diák részesül az ösztöndíjban, a teljes partiumi Bihar, Máramaros, Beszterce-Naszód, Temes, Fehér megyéket, Maros megye egyes településeit, Szilágyságot, Tordát, Aradot és Dést, ahol 2200 iskolakezdőhöz jut el a támogatás, része a programnak a teljes Kárpátalja 1700 iskolakezdője, továbbá 40 délvidéki szórványtelepülés 400 elsőosztályosa, Horvátországot is beleértve.

A rendezvényen átadták a felvidéki Kupecsek családnak a beiratkozási ösztöndíjról szóló oklevelet. Az édesapa, Kupecsek Attila azt mondta: óriási megtiszteltetés, hogy erre az ünnepségre eljöhettek. Mint kiemelte: bár a falujukban nincs magyar iskola, a mindennapos utazás ellenére döntöttek úgy, hogy magyar iskolába íratják gyermekeiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában