EU-s helyreállítási alap

2020.10.30. 13:33

Kövér László a soros elnökséget adó uniós házelnökökhöz fordult az EU-megállapodás miatt

Levélben fordult az Európai Unió jelenlegi, valamint a jövő évben az elnökséget betöltő országok házelnökeihez Kövér László, kérve, vessék latba személyes tekintélyüket annak érdekében, hogy a júliusi EU-csúcson megkötött megállapodás ne egészüljön ki olyan eljárásrenddel, amely „megteremti az egyes tagállamokkal szembeni politikai zsarolás lehetőségét”.

Kövér László az MTI-hez pénteken eljuttatott levelében hangsúlyozza, hogy bár a megállapodást minden tagállam parlamentjének ratifikálnia kell, azt magyar részről lehetetlenné teszi, ha az Európai Unió Tanácsa olyan szabályozást fogad el, amely a Lisszaboni Szerződés burkolt módosításával – „a jogállamiságra hivatkozással, de éppen a jogállamiság alapelveivel ellentétes módon -

megteremti az egyes tagállamokkal szembeni politikai zsarolás lehetőségét”.

A házelnök emlékeztet: a Lisszaboni Szerződés jelenleg is tartalmaz jogállamisági eljárást. „Bármely ettől eltérő eljárásrend csak a szerződés módosításával, valamennyi tagállam beleegyezésével és parlamentjeink jóváhagyásával valósulhat meg” – közölte.

„A jogállamot nem lehet a szerződések megsértésével szolgálni, és nem lehet definiálatlan fogalmak alapján a tagállamoktól a politikai irányvonaluk meghatározásának jogát elvonni”

- tartalmazza a levél. A dokumentum felidézi: a tagállamok állam- és kormányfői idén júliusban jutottak megegyezésre a hétéves költségvetésről és a járvány gazdasági következményeinek ellensúlyozására elfogadott Következő Nemzedék EU helyreállítási alapról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában