Járvány

2020.04.01. 20:17

Kovács Zoltán a BBC-nek: a kormány nem kapott korlátlan hatalmat

Az államtitkár nevetségesnek nevezte azokat az állításokat, amelyek szerint Magyarország a diktatúra felé haladna.

Budapest, 2019. március 22. Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára érkezik a Mathias Corvinus Collegium migrációs konferenciájára a Várkert Bazárban 2019. március 22-én. MTI/Mohai Balázs

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

A magyar kormány nem kapott korlátlan hatalmat a koronavírus elleni védekezésről szóló friss törvény nyomán, soha nem is vágyott ilyesmire, és ez nagyon sajnálatos is lenne – mondta Kovács Zoltán szerdán a BBC-nek adott rövid interjújában.

A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a brit közszolgálati televíziós csatorna műsorában leszögezte, hogy Magyarországon továbbra is a parlament a legfőbb államhatalmi szerv, amely bármikor visszavonhatja a különleges felhatalmazást, amikor úgy ítéli, hogy véget ért a válság.

Hangsúlyozta, hogy az Országgyűlésnek nem függesztették fel a működését, a rendeleti kormányzásnak pedig a járvány elleni küzdelem a kizárólagos célja.

Újságírói kérdésre Kovács Zoltán nevetségesnek nevezte azokat az állításokat, amelyek szerint Magyarország a diktatúra felé haladna, és hozzátette, tíz éve ilyen vádakat hallanak.

A parlament hétfőn fogadta el koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt, amely szerint a veszélyhelyzet idején a kormány a jogszabályoktól eltérő rendkívüli intézkedéseket hozhat az emberek egészsége, a jogbiztonság, a gazdaság stabilitása érdekében. A törvény egyes részletei számos bírálatot kiváltottak Európa-szerte.

Borítókép: Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára érkezik a Mathias Corvinus Collegium migrációs konferenciájára a Várkert Bazárban 2019. március 22-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában