Két támadó nyitott tüzet

2017.12.29. 12:32

Kopt keresztény templomra támadtak Kairóban

A támadásban az egészségügyi minisztérium szerint legalább tíz ember, közöttük nyolc kopt keresztény halt meg.

Az incidens az egyiptomi főváros déli peremén fekvő Heluán negyedben lévő Mar Mina templomnál történt – közölték a biztonsági erők.

A támadásban a legfrissebb értesülések szerint legalább tízen meghaltak, tíz másik ember megsebesült.

Az egészségügyi minisztérium korábban még öt halottról számolt be. Háled Megahed, a tárca szóvivője később közölte, hogy legalább tíz ember, közöttük nyolc kopt keresztény halt meg a lövöldözésben.

A szóvivő szerint két támadó érkezett motorkerékpáron az egyiptomi főváros déli peremén fekvő Heluán negyedben lévő Mar Mina templomhoz, és tüzet nyitottak a templomra. Egy támadót agyonlőttek, a lövöldözésben a biztonsági erők egy tagja is meghalt.

A belügyminisztérium szerint a másik támadó elmenekült és üldözik. Korábban nevük elhallgatását kérő biztonsági vezetők azt mondták, hogy két rendőr, egy katona és a templom gondnoka halt meg.

Az al-Ahram kormánylap internetes oldalán közzétett fényképen, amely valószínűsíthetően az egyik támadó holttestét ábrázolja, egy szakállas, lőszerekkel teli mellényt viselő, földön fekvő férfi látható.

Legutóbb múlt szombaton támadt egy kopt keresztény templomra egy agresszív muzulmán tömeg Kairó közelében, el-Gíza városában. A támadók összetörtek több berendezési tárgyat, és bántalmazták az ott tartózkodó híveket. Tavaly decemberben legalább huszonöt ember halt meg a kairói Szent Péter kopt templomnál történt támadásban. Áprilisban virágvasárnapkor két kopt templomban pokolgépes merényletek legalább 47 emberrel végeztek. Mindkét támadás elkövetését az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára.

A koptok alkotják a legnagyobb, egyben legősibb keresztény közösséget Egyiptomban. Számukat 7-10 millió közé teszik a mintegy 95 milliós összlakosságon belül. Hoszni Mubarak egyiptomi diktátor 2011-es bukása után, a 2013-ig tartó iszlamista kormány alatt a koptok helyzete nagyon megnehezült. Az olykor több tucat halálos áldozattal járó támadások azonban ezt követően sem maradtak abba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában