gázolásos merényletek

2019.08.17. 13:03

Könnyek között emlékeztek a barcelonai terrortámadás áldozataira

Egyperces néma főhajtással emlékeztek a barcelonai és cambrilsi terrortámadások áldozataira, a 16 ember életét követelő gázolásos merényletek második évfordulóján a katalán fővárosban, Barcelonában szombaton.

The mother of a victim cries as she lays flowers at the site of an attack in Barcelona on August 17, 2019 during a ceremony marking the second anniversary of terror attacks in Barcelona and Cambrils that left 16 people dead. - A van rammed into crowds on Las Ramblas boulevard in the heart of Barcelona on August 17, 2017, igniting four days of terror which investigators are still trying to explain and the survivors to overcome. (Photo by Pau Barrena / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Pau Barrena

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet nevében elkövetett támadás helyszínén,

az emblematikus La Rambla sétányon kialakított emlékhelyen az áldozatok hozzátartozói egy-egy szál fehér szegfűt helyeztek el.

A megrendült családtagok közül többen egymást vigasztalták, egy asszony a merényletben elveszített kisfiának fényképét tartotta kezében végig a rövid megemlékezést alatt.

Többen viseltek egyforma sötétkék pólót, amelynek feliratával az igazság megismerését követelték.

A tömegben feltűntek transzparensek is, a legnagyobb plakáton az állt, hogy az iszlám elítéli az ártatlan emberek meggyilkolását.

A hozzátartozók kérésére az évfordulóra a lehető legegyszerűbb módon emlékeztek, beszédek nélkül.

A politikusok is lerótták kegyeletüket, ott volt mások mellett Ada Colau barcelonai polgármester, Quim Torra katalán elnök és Fernando Grande-Marlaska, az ügyvezető spanyol kormány belügyminisztere. Megjelentek a különböző rendfenntartó erők képviselői és több külföldi ország diplomatája.

Pedro Sánchez ügyvezető spanyol miniszterelnök Twitter-oldalán közzétett üzenetében szolidaritását fejezte ki az áldozatoknak és hozzátartozóiknak, és hangsúlyozta, hogy továbbra is állhatatosak és egységesek a terrorizmussal szemben, „a demokrácia, a szabadság és az együttélés védelmében”.

A 2017. augusztus 17-én és 18-án végrehajtott merényletekben tizenhatan meghaltak, több mint 150-en megsérültek, köztük egy magyar állampolgár is.

A spanyol központi büntetőbíróság három elfogott terrorista ellen emelt vádat tavaly októberben: Mohamed Húli Smelál és Drissz Ukabir a terrorszervezeti tagság mellett robbanóanyag gyártása, birtoklása miatt is bíróság elé állhat, míg harmadik társuk, Szajíd Ben Iazza ellen a vád terrorszervezettel való együttműködés.

A vádemelésben a bíró kifejtette: a 2015-ben létrejött csoport Abdelbak esz-Szatti ripolli imám vezetésével működött, aki fokozatosan radikalizálta a Marokkóból származó fiatal tagokat.

A csoport körülbelül három hónappal a merényletek előtt kezdett robbanószer készítésére alkalmas anyagokat vásárolni, amelyekből nagy mennyiséget halmozott fel.

A nyomozás során az is kiderült, hogy a terrorista sejt jóval nagyobb pusztításra készült annál, mint amit végül elkövetett. Robbanószerekkel megpakolt furgonnal akarták megtámadni a barcelonai Sagrada Familia bazilikát és a párizsi Eiffel-tornyot, támadást terveztek az FC Barcelona futballcsapat stadionja ellen, valamint a barcelonai Razzmataz diszkó is a célpontjaik között volt.

A hatóságok szerint a terroristák eredeti terveit keresztülhúzta, hogy

véletlenül felrobbant az a ház a katalóniai Alcanar településen, ahol a robbanószereket előállították.

A robbanásban három feltételezett terrorista halt meg, köztük a sejtet irányító imám, négy társukat pedig a cambrilsi gázolást követően lőtték le a rendőrök.

A spanyol sajtó értesülései szerint várhatóan jövőre kezdődhet meg a per az elkövetett barcelonai és cambrilsi támadások ügyében.

Borítókép: az egyik áldozat anyukája virágot helyez el a merénylet helyszínén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában