Tűz

2021.05.02. 13:26

Kigyulladt több olajszállító tartálykocsi Kabulban

Több olajszállító tartálykocsi borult lángba az afgán fővárosban vasárnapra virradóra, legalább heten meghaltak és tizennégyen megsérültek, Kabul több negyedében áramkimaradások voltak – közölték a hatóságok.

A tartálykocsik Kabul északi részében parkoltak, a lángok szombat éjjel csaptak fel – közölte a belügyminisztérium.

A tűz oka egyelőre nem ismert, de egy olyan időszakban ütött ki, amikor a külföldi csapatok afganisztáni kivonulását követelő tálib lázadók támadásai miatt magasfokú készültség van továbbra is érvényben a városban.

Két, nevének elhallgatását kérő biztonsági illetékes a Reuters brit hírügynökségnek azt mondta, hogy feltételezésük szerint a tüzet a térségre kilőtt tálib rakéta okozta, Zabibulla Mudzsahid, a tálibok szóvivője ezzel szemben tagadta, hogy közük lenne a támadáshoz.

Tarík Arian, a belügyminisztérium szóvivője közölte, hogy még vizsgálják a tűz keletkezésének okát.

A szombaton a kandahári repülőtér közelében kitört lövöldözés után az Afganisztánban állomásozó külföldi csapatok főparancsnoka figyelmeztetett arra, hogy hiba lenne a külföldi csapatokra támadni, és felkészültek saját maguk és az afgán erők megvédésére, ha erre szükség lenne. Csaknem húsz év után az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei szombaton hivatalosan megkezdték csapataik kivonását Afganisztánból, a katonai felszereléseket azonban már hetekkel korábban elkezdték elszállítani az országból. Számos NATO-tagállam további erőket telepített Afganisztánba, hogy szavatolja a kivonulás biztonságát.

A NATO az Eltökélt Támogatás (Resolute Support) nevű kiképző misszió keretében segítette az afganisztáni biztonsági erőket 2015. január 1-je óta. Az észak-atlanti szövetség mintegy 9600 katonája állomásozik még az ázsiai országban.

A NATO csapatkivonásának bejelentése óta a tálibok fokozták az afgán biztonsági erők elleni támadásaikat. Elemzők szerint a kivonulás újabb polgárháborúba taszíthatja Afganisztánt, illetve lehetővé teheti a 2001-ben elűzött tálibok visszatérését a hatalomba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában