Kiégett az orgona

2018.06.02. 22:39

Két fiatal tüzet okozott egy vasi templomban

Az eset szombatra virradó éjszaka történt, a tűz a kemenessömjéni templom karzatán, az orgona mellett keletkezett.

Kurucz Attila polgármestert – aki a katolikus templom sekrestyése is – péntekről szombatra virradóra, éjfél után azzal riasztották a falubeliek, hogy világosság van a templomban, ahol két fiatalembert találtak – írta a vaol.hu. Egy fémből készült – rácsos – és egy fából készült ajtót kellett feltörniük az elkövetőknek, hogy bejussanak.

A két éve kilencmillió forintért vásárolt orgona teljesen kiégett. A tűzoltók eloltották a tüzet, de a templomot belül újra kell festeni, a falak kormosak lettek.

Az elkövetők közül az egyik helybeli, akit kérdőre vontak, de nem tudta megindokolni a tettét – írták.

Németh Zoltán plébános a lapnak azt mondta, hogy vasárnap mindenképpen megtartják a szentmisét, ehhez viszont előbb a templomot ki kellett szellőztetni, és a felindult híveket is meg kellett nyugtatni.

Az esetet a rendőrség és a tűzoltóság is vizsgálja, a károkat teljes egészében viszont csak hétfőn mérik fel.

A Magyarországi Református Egyház Zsinatának elnöksége szombat este közleményben fejezte ki megdöbbenését és szomorúságát amiatt, hogy a Vas megyei községben a két férfi felgyújtotta a templomot. Bogárdi Szabó István, az egyház zsinatának lelkészi elnöke és Huszár Pál, az egyház zsinatának világi elnöke közleményükben úgy fogalmaztak: „Hálát adunk Istennek, hogy a tűz nem követelt emberéletet, ugyanakkor sajnáljuk a közösséget ért lelki megrázkódtatást és anyagi kárt.”

Hozzátették: örömmel értesültek arról, hogy a vasárnapi istentisztelet a történtek ellenére sem marad el, és reményüket fejezték ki, hogy az okozott anyagi és lelki károkat mihamarabb be tudják majd gyógyítani a közösség tagjai. A nemzeti összetartozás napjára készülve azért fohászkodunk a mindenható Istenhez, hogy békében és szeretetben élhessünk együtt Magyarországon – írták a közleményben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában