bűnügy

2020.02.02. 16:34

Egyszer már elítélték terrorcselekményekért a londoni késelőt

Sudesh Amman vasárnap két embert sebesített meg, egyiküket életveszélyesen.

London, 2020. február 2. Rendõrök a London déli részén fekvõ Streatham városrészben elkövetett késes támadás helyszínén 2020. február 2-án. A támadó több embert megsebesített, a kiérkezõ rendõrök agyonlõtték. MTI/AP/PA/Victoria Jones

Forrás: AFP / MTI / AP / PA / Victoria Jones

Fotó: Victoria Jones

Terrorcselekményekért ítélték el korábban

Az elkövető, Sudesh Amman, akit a rendőrök agyonlőttek, vasárnap esti brit médiabeszámolók szerint alig egy hete szabadult a börtönből, a rá kirótt három év szabadságvesztés felének letöltése után.

Boris Johnson brit miniszterelnök vasárnap esti közleményében bejelentette: a kormány már hétfőn újabb terveket ismertet a terrorcselekményekért elítéltekkel szembeni bánásmód alapvető módosítására.

A Scotland Yard tájékoztatott

Terrorellenes művelet közben lőtték le a rendőrök azt a késes támadót, aki London déli részén két embert megsebesített – közölte vasárnap este a Scotland Yard.

Lucy D'Orsi, a Scotland Yard főparancsnok-helyettese, a londoni rendőrség fegyveres védelmi osztagának vezetője vasárnap esti tájékoztatásában úgy fogalmazott: a támadóval szemben fellépő fegyveres rendőrök egy „pro-aktív terrorellenes művelet” részeseiként voltak azonnal a helyszínen, és lelőtték a férfi gyanúsítottat, aki meghalt.

Lucy D'Orsi elmondta: a támadó egy férfit és egy nőt sebesített meg.

A férfit életveszélyes állapotban szállították kórházba, a nő sérülései nem életveszélyesek. Egy harmadik sérült valószínűleg a rendőrségi fegyverhasználat után, üvegszilánktól sebesült meg könnyebben.

A rendőrségi vezető részletek nélkül hozzátette: a rendőrök „egy eszközt” találtak a lelőtt támadó testére erősítve. Nem hivatalos értesülések szerint a férfi az öngyilkos robbantásos merényletekben használt szerkezethez hasonló mellényt viselt.

Forgalmas részen történt a támadás

Korábban a Scotland Yard „terrorizmushoz kötődőnek” minősítette az incidenst, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a támadás körülményeit még vizsgálják.

Vasárnap délutáni közleményük szerint a támadó két embert késelt meg, mielőtt a helyszínre vonuló fegyveres rendőri egységek lelőtték.

A rendőrség esti tájékoztatása szerint az egyik sérült életveszélyes állapotban van, egy másik könnyebben sebesült meg. A harmadik sérült sebesülései a közlemény szerint nem életveszélyesek.

Szemtanúk a közösségi médiafelületeken arról is beszámoltak, hogy három lövést hallottak, miután a rendőrség megérkezett.

Vannak olyan – egyelőre meg nem megerősített – beszámolók is, hogy a támadó az öngyilkos robbantásos merényletekben használt szerkezethez hasonló mellényt viselt.

A rendőrség kérte az incidensről felvételeket készítőket, hogy „józan eszükre hallgatva” szabjanak korlátot az általuk készített fotók és videók terjesztésének, különösen azoknak a felvételeknek az esetében, amelyeken a helyszínre kivonult rendőrök is látszanak.

Előzőleg a közösségi médiafelületeken megjelentek olyan felvételek, amelyek közelről mutatják a támadóhoz fegyverrel a kezükben közelítő rendőröket.

BREAKING NEWS: Armed man shot by police in London after stabbing multiple ppl at Streatham High Road, a popular shopping street in London. 9-10 ambulances at the scene: pic.twitter.com/aw3f8v0zCi

A támadás a Temzétől délre fekvő Streatham városrész forgalmas főutcáján, a Streatham High Roadon történt. A környéket a rendőrség lezárta.

Photo taken by " target="_blank" rel="noopener noreferrer">@exsupermarket clearly shows something strapped to the persons torso and what looks like a knife nearby. #Streatham #StreathamHighStreet pic.twitter.com/MwMUSCw1R6

A BBC újságírója elmondta, hogy a környéket ellepték a rendőrautók, és egy rendőrségi helikopter is járőrözött a környéken. Az ott élőknek azt mondták, hogy maradjanak otthon, ne jöjjenek ki az utcára.

Egy 19 éves férfi azt mondta a BBC-nek,

hogy egy férfit, akinek machete volt a kezében és dobozok a mellkasán, üldözte valaki, aki szerinte egy civil rendőr volt.

A Sky Newsnak az egyik helyi üzlet tulajdonosa elmondta, hogy a támadó az utca egyik üzletében vette a kést, amivel támadott.

Boris Johnson brit miniszterelnök Twitteren együttérzését fejezte ki a sérültek és családjaik felé, valamint megköszönte a hatóságok és a mentők gyors segítségét.

Thank you to all emergency services responding to the incident in Streatham, which the police have now declared as terrorism-related. My thoughts are with the injured and all those affected.

Pár hónapja is késsel támadtak

Legutóbb november végén történt késeléses terrortámadás Londonban. Annak a merényletnek az elkövetője, Usman Khan a London híd közelében két embert megölt, hármat megsebesített, mielőtt a rendőrök agyonlőtték.

A brit igazságügyi minisztérium néhány nappal később közölte, hogy a kormány sürgősséggel felülvizsgálja a súlyos bűncselekményekért elítéltek próbaidős szabadlábra helyezésének szabályozását.

A bejelentés előzményeként kiderült, hogy Usman Kahnt terrorcselekmények előkészülete címén 2013-ban 16 évnyi börtönre ítélték, de már 2018 decemberében próbaidőre szabadlábra helyezték.

A tervezett szigorítások alapján a terrorcselekményekért és az egyéb, szélsőséges indíttatású bűncselekményekért megállapított börtönbüntetéseket az elítélteknek az utolsó napig le kell majd tölteniük, az enyhítés mérlegelésének lehetősége nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában