Kampány

2019.05.07. 11:15

Ujhelyi István Sopronban nyilvánosan megígérte a kerítés lebontását (videó)

Ujhelyi arról is beszélt, hogy a május 26-i EP-választás tétje az, hogy „kisodródunk-e az Európai Unióból, és egy keleti típusú, putyini Orbánisztánban fogunk-e élni”.

„Hogyha a kerítésmentes és egységes Európai Unióra vágynak, akkor az MSZP és a Párbeszéd szövetség listájára és a szociális Európára kell, hogy szavazzanak” – idézte Ujhelyi Istvánt a mandiner.hu. Az MSZP EP-képviselője hétfőn Sopronban tartott sajtótájékoztatót.

A portál beszámolója szerint Ujhelyi arról is beszélt, hogy a május 26-i EP-választás tétje az, hogy „kisodródunk-e az Európai Unióból, és egy keleti típusú, putyini Orbánisztánban fogunk-e élni”. Aggasztónak nevezte, hogy Budapesten „egymásnak adják a kilincset a szélsőjobboldali, Európa-ellenes politikusok”, példaként Salvini olasz belügyminisztert és Strache osztrák alkancellárt hozta fel – ismerteti a politikus álláspontját a cikk.

Az MSZP-Párbeszéd EP-lista második helyén szereplő politikus végül arra kérte a választókat, hogy szavazzanak az MSZP és a Párbeszéd listájára, ha kerítésmentes és egységes EU-ra vágynak. A „kerítésmentes Európára” vonatkozó idézet 7:52-nél található " target="_blank" rel="noopener">ebben a videóban.

 

Mint az írás rávilágít, nem Ujhelyi az első szocialista politikus, aki szót emel a kerítések ellen. 2015-ben, amikor a magyar kormány elrendelte, hogy a magyar-szerb határon épüljön határvédelmi kerítés a tömeges, illegális bevándorlás feltartóztatása céljából, a szocialisták élesen ellenezték kerítésépítést – emlékeztet a cikk.

A portál rövid válogatást közölt azon szocialista nyilatkozatokból, amelyek a kerítéssel kapcsolatban hangzottak el a közelmúltban.

Tóbiás József (2015. június 17.): „Az MSZP elutasítja a magyar-szerb határon felállítandó 175 kilométer hosszú, négyméteres kerítés felállítását, mert nem tartja jó eszköznek a menekültkérdés megoldására.”

Kunhalmi Ágnes (2015. július 14.): „Soha nem gondoltuk volna, hogy a Trianonban rajzolt magyar határra épp Orbán Viktor építtet majd kerítést politikai haszonszerzés érdekében. Aki falat épít, az magára marad odabent és magányosan tűnik el.”

Tóth Bertalan (2015. augusztus 18.): „Az illegális határzár csak egy nagyon drága politikai cirkusz kelléke, amellyel a kormány tehetetlenségét akarják leplezni, a számlát viszont a magyar emberekkel fizettetik meg.”

Tóbiás József (2015. augusztus 31.): „Hagyják abba a kerítés építését! Nem érdekel, ki mennyit keresett vele!”

Botka László, Szeged szocialista polgármestere pedig még 2017-ben nyilatkozta azt a Reutersnek, hogy lebontaná a magyar-szerb határon a bevándorlás feltartóztatására emelt kerítést, ha működne az Európai Unió határvédelmi ellenőrzése, és a közel-keleti helyzet megnyugodna.

Borítókép: részlet Ujhelyi István Facebookon közzétett videójából

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában