Ördögi stratégia

2021.07.27. 20:10

A keresztény felsőoktatást fenyegeti az LMBTQ-lobbi

A keresztény főiskolákat fenyegető pert indított az LMBTQ-csoporthoz tartozó hallgatók egy csoportja az Egyesült Államokban. Ha sikerrel járnak, számos diák eshet el attól, hogy a világnézete szerinti intézményben tanulhasson, de győzelmük esetén az iskolákat is a bezárás fenyegetné. Egy keresztény szervezet szerint a per egy hosszú távú stratégia része.

A hallgatói csoport arra kéri a bíróságot Oregon államban, hogy állapítsa meg: alkotmányellenes, hogy a vallási intézményekre nem vonatkozik az a szabályozás, amely tiltja a nemi alapú megkülönböztetést minden olyan oktatási programban, amely szövetségi támogatásban részesül – írja a kialakult helyzetről a V4NA hírügynökség. A törvény azonban mentességet ad a vallási szervezetek által működtetett oktatási intézmények számára, ha a törvény alkalmazását nem tudják összehangolni az intézmény vallási tételeivel.

Ha az LMBTQ-csoport keresetének helyt adnak, az azt jelenti, hogy a jövőben a diákok nem kaphatnak szövetségi pénzügyi támogatást tanulmányaikhoz, így vagy másik iskolát kell keresniük, vagy többet kell fizetniük, vagy elesnek a továbbtanulás lehetőségétől.

Ha a felperesek akarata érvényesül ebben a perben, annak katasztrofális következményei lehetnek az egyházi iskolák számára és azok számára is, akik ilyen iskolában szeretnének tanulni, jelentette ki Mark Lippelmann az Alliance Defending Freedom szervezet tanácsosa.

Hozzátette,

ha az LMBTQ-csoport elérné, amit szeretne, akkor egyetlen tanuló sem használhatná fel szövetségi ösztöndíját vagy diákhitelét egy olyan iskolában, ahol a keresztény hitelvek alapján tanítanak a nemiségről és a szexualitásról.

A beiratkozások számának csökkenése pedig veszélyezteti az iskolák létét is.

Az LMBTQ-hallgatók azért indították a pert, mert állításuk szerint a megnevezett 29 oktatási intézményben szorongást, depressziót és félelmet éreztek, amikor – egyébként saját döntésük alapján – ott tanultak.

A per kapcsán több keresztény szervezet is felszólalt. Todd Chasteen, a Samaritan’s Purse nevű szervezet alelnöke szerint

a per eszköze annak a hosszú távú célnak, hogy kialakítsák a narratívát, amely szerint a keresztény főiskolák barátságtalanok, bigottak és diszkriminálják az LMBTQ-közösséget.

Az Alliance Defending Freedom szervezet tanácsosa, Mark Lippelmann azt is kiemeli, hogy a keresztény iskolák hallgatóit nem szabad azért büntetni, mert olyan iskolába akarnak járni, ahol széleskörűen tanítanak vallási meggyőződésekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában