Az igazság képviseletében

2019.05.03. 07:57

Kelemen Hunor: az őshonos kisebbségek kérdése jogállamisági kérdés

Az RMDSZ elnöke azt mondta: folyamatosan kérik az európai politikusoktól, hogy Románián kérjék számon a kisebbségeket érintő jogfosztásokat, mert – mint fogalmazott – másképp hiteltelenné válik bármiféle jogállamisággal kapcsolatos kérdőjel vagy bírálat.

Kétnapos erdélyi körútra megy Orbán Viktor. A miniszterelnök az RMDSZ meghívására utazik Erdélybe, ahol május 8-án az EP-választásról tárgyal a szövetség vezetőivel, önkormányzati képviselőkkel, illetve egyházi méltóságokkal és egyetemistákkal is találkozik – olvasható a Hír TV oldalán. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a csatorna Magyarország élőben című műsorában a miniszterelnök erdélyi kampánykörútjával kapcsolatban elmondta: egymást támogatták az elmúlt években.

„Amikor szövetségesek vagyunk és egymást támogatjuk, akkor

az a világ legtermészetesebb dolga, hogy akár kampányokban is együtt indulunk el egy-egy kampánykörútra

és együtt fogalmazunk meg üzeneteket, mert ugyan azokat az értékeket képviseljük az Európai Unióban”

- fejtette ki.

Az őshonos magyar kisebbség folyamatos jogfosztásaival kapcsolatban az RMDSZ elnöke úgy fogalmazott: „mindig elmondom Brüsszelben és a Néppárton belül, hogy az őshonos kisebbségek kérdése a jogállamisági és biztonságpolitikai kérdés.

Folyamatosan azt kérjük az európai politikusoktól, hogy Románián ezt is kérjék számon, mert másképp hiteltelenné válik bármiféle jogállamisággal kapcsolatos kérdőjel vagy bírálat”

- jelentette ki.

Markus Söder, a bajor CSU elnöke szerint egyáltalán nem jó jel, hogy Orbán Viktor Matteo Salvinivel találkozik. Ezzel kapcsolatban Kelemen Hunor elmondta: semmi kivetnivaló nincs abban, ha egy miniszterelnök egy miniszterelnök-helyettessel találkozik.

Kiemelte: abban sincs semmi kivetnivaló, ha az Európai Unió jövőjéről olyan emberek gondolkodnak, akik egy-két kérdést másképp látnak, de alapvető távlati tervekben meg tudnak egyezni.

Mindannyian abban vagyunk érdekeltek, hogy egy olyan néppárti frakció álljon össze 26-a után, mely középre, keresztény-konzervatív értékrendet képviselve tud az európai reformok motorja lenni

- tette hozzá Kelemen Hunor.

A teljes beszélgetés:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában