ítélet

2018.06.26. 21:40

Kegyelmet kapott a halálra ítélt szudáni nő, aki megölte erőszakoskodó férjét

A 19 éves nő védelmére olyan nemzetközi hírességek keltek, mint Naomi Campbell fotómodell.

Jelentős nemzetközi felháborodást követően egy kartúmi bíróság kedden felfüggesztette az erőszakoskodó férje meggyilkolásával vádolt 19 éves Noura Hussein halálos ítéletét, amelyet öt év szabadságvesztésre és a férj családja részére vérdíj megfizetésére módosított – mondta el Abdulla Ibrahim, a nő egyik védője a dpa német hírügynökségnek.

Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet szerint Husseint 16 éves korában adták férjhez akarata ellenére. Megtagadta házastársától a szexuális együttlétet, ezért az három rokona segítségével lefogatta és megerőszakolta. Egy újabb kísérletnél késsel védekezett férje ellen, halálos sérüléseket okozva neki – tette hozzá az AI.

Noura Husseint májusban egy törvényszék a tettéért halálra ítélte.

Az ügy komoly nemzetközi visszhangot váltott ki. A 19 éves nő védelmére olyan nemzetközi hírességek keltek, mint Naomi Campbell fotómodell. Több mint 1,4 millióan írták alá azt az internetes petíciót, amely igazságot követelt Husseinnek. A felháborodási hullámhoz az ENSZ is csatlakozott, élesen bírálva a halálos ítéletet.

Szudánban tízéves életkortól léphetnek házasságra gyermekek, ráadásul a világszervezet adatai szerint a családon belüli erőszak, beleértve a nemi erőszakot, továbbra sem számít büntetendő cselekedetnek a kelet-afrikai országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában