vérengzés

2019.05.26. 07:25

Katonákat és civileket gyilkoltak meg iszlamisták Nigériában

Legkevesebb huszonöten meghaltak.

Legkevesebb 25 nigériai katonát és több civilt is meggyilkoltak iszlamista szélsőségesek szombaton egy rajtaütésszerű támadásban az északkelet-nigériai Damboa település térségében – közölték biztonsági források.

A támadók olyan katonákra nyitottak tüzet, akik a forrongó Borno állam egyik falujából evakuált civileket kísértek. Borno állam a Boko Haram nigériai terrorszervezet és más szélsőségesek melegágya.

Csapdába ejtették és közrefogták a katonák és a civilek járműveit, majd tüzet nyitottak rájuk

- mondta a névtelenséget kérő források egyike, aki egy a hadsereget a felkelőkkel szemben támogató önbíráskodó csoport tagja. Néhány percig tűzharcot vívtak, de a Boko Haram szélsőségesei felülkerekedtek a katonákon – tette hozzá.

Hozzávetőleg húsz holttestet láttam és sok kiégett járművet – mondta a konvojjal tartó egyik sofőr.

A katonák szombaton több települést is kiürítettek a rajtaütés térségében, hogy előkészítsék a terepet a Boko Haram elleni műveletekhez – közölték a források. Mint arról beszámoltak, az egyik civilkonvoj mintegy ötven járművet számlált.

Nigéria északkeleti, főként muszlimok lakta térségét csaknem egy évtizede rettegésben tartja a Boko Haram. Az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezetnek hűséget fogadó fegyveres csoport 2009 óta küzd egy iszlám alapokon nyugvó állam megteremtéséért, s az elmúlt években több támadást hajtott végre a szomszédos Kamerunban, Csádban és Nigerben is.

Tevékenysége miatt az érintett országokban több ezren vesztették életüket, és mintegy 2,5 millióan kényszerültek elmenekülni otthonukból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában