súlyos helyzet

2018.02.25. 11:54

Katasztrófahelyzetet hirdethet a bolíviai kormány

Az árvizek miatt országszerte már 85 ezer ember volt kénytelen elhagyni lakhelyét, 17 ezren család pedig fedél nélkül maradt.

Javier Zabaleta védelmi miniszter szombaton a fővárostól, La Paztól északra fekvő, árvíz sújtotta Guanay települést kereste fel, ahol segélyeket osztott. Elmondta, hogy a La Nina légköri jelenségek keltette árvizekben eddig nyolcan meghaltak, több ezer épület megsemmisült, hidak, utak mentek tönkre, akárcsak a termés a földeken.

A kormány február 7-én szükségállapotot rendelt el, hogy a helyi és a regionális kormányzatok hozzájussanak a központi pénzalapokhoz, amiből segélyeket oszthatnak a károsultaknak. A katasztrófahelyzet meghirdetése további költségvetési alapok felszabadítását jelentené.

Bolívia mind a kilenc tartományából érkezett jelentések szerint 17 ezer család maradt fedél nélkül, hat régióban nagyon súlyos a helyzet.

A La Nina a Csendes-óceán nyugati részén felmelegíti a tengerfelszínt, egyidejűleg az óceán keleti részén, a dél-amerikai partok előtt lehűti a tengervizet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában