Hallgassa élőben!

Karácsony sosem játszott nyílt kártyákkal

Korábban világos tanújelét adta, hogy finoman szólva sem kedveli a 2010 előtt kormányon lévő baloldalt, akiktől egyébként tanácsadóként tízmilliókat vett fel.

A politikai kalandorság anatómiáját mutatja be Karácsony Gergely politikában eltöltött bő évtizede, amelynek során meglehetős könnyedséggel váltogatta a pártjait, a politikai céljait, nézeteit. Az egykori iskolatársa, Puzsér Róbert által is szélkakasnak tartott politikus annak ellenére jelentette be párbeszédes miniszterelnök-jelöltségét, hogy saját bevallása szerint erősen megbánta ugyanezen szerep elvállalását a legutóbbi választás előtt – írja a Magyar Nemzet.

Hosszas huzavona után, ám annál kevésbé meglepő módon jelentette be Karácsony Gergely szombaton, hogy indul a baloldal miniszterelnök-jelölti előválasztásán.

Néhány hónapja még azt lebegtette, hogy pártelnök társa, Szabó Tímea lehet majd a jelölt.

Az is ironikus, hogy most egy törpepárt színeiben vállalta a kormányfőjelöltséget Karácsony, aki 2018-ban még azt hangoztatta, hogy „a különböző kis pártok túlélő játszmáiban nem szívesen vagyok vezéráldozat”, amikor az MSZP is támogatta a miniszterelnök-jelöltségét.

Elemzők szerint a 2022-es választásra még inkább igaz mint a 2018-as idején, hogy Karácsony elsődleges célja egy parlamenti frakció kilobbizása a Gyurcsány-koalíción belül.

A főpolgármester különböző elejtett szavakból, kiszivárgott felvételekből kivilágló „elvei”, politikai nézetei is azt támasztják alá, hogy kizárólag opportunista módon, a pillanatnyi érdekek szerint politizál.

Például az előző választás előtt egy lapinterjúban arról értekezett Karácsony, hogy még „egy baloldali–Jobbik kormány is jobb, mint ez a rendszer”, s egyebek mellett azt állította, hogy a jogállamiság megőrzése hajtja. Ám szinte rögtön azután, hogy elvállalta az MSZP–P jelöltségét, egy blogon megjelent hangfelvételen Karácsony már arról beszélt, hogy finoman szólva sem lelkesedett azért, hogy ő lett a pártszövetség kormányfőjelöltje.

– Alapvetően az az érzésem, hogy a f…szért hagytam magam rábeszélni erre a miniszterelnök-jelöltségre, mert sokkal jobb lett volna, ha el sem kezdem – fogalmazott. Pedig valamiért bizonyosan erősnek kellett lennie a csábításnak, ami miatt végül igent mondott Karácsony, hiszen korábban világos tanújelét adta, hogy finoman szólva sem kedveli a 2010 előtt kormányon lévő baloldalt, akiktől egyébként tanácsadóként tízmilliókat vett fel.

Egy 2012-es egyetemi fórumon ugyanis arról beszélt Karácsony, hogy „jobban utálja a szocikat, mint a Fideszt”, 2014-ben pedig, amikor kiderült, hogy Gyurcsányt is beveszik az ellenzéki összefogásba, akkor saját bevallása szerint csak néhány Unicummal tudta legyűrni az undorát.

Bár azt nem tudni, hogy Karácsony mikor utálta meg Gyurcsányékat és a szocialistákat, nemcsak azzal békült meg láthatóan, hogy a Párbeszéd összekötötte a sorsát az MSZP-vel, hanem hogy abban az összeborulásban oldódott fel ez a tandem, amelynek origójában Gyurcsány Ferenc áll. Sőt – ahogy említettük – 2010 előtt is meglehetősen jó volt Karácsony viszonya a szocialista–szabaddemokrata kormányzattal, hiszen

2009 előtt hét évig Gyurcsány Ferencék politikai tanácsadója volt a Miniszterelnökségben. Továbbá Karácsony cége, a Social Report BT. tíz alkalommal összesen mintegy 21,5 millió forintos megbízást kapott a Gyurcsány-kormánytól,

utoljára 2009-ben, tehát Gyurcsány lemondása előtt. Ehhez képest ugyanebben az évben a Schiffer András alapította LMP-hez csatlakozott, amely párt elsősorban a Gyurcsány-féle országirányítással szemben fogalmazta meg magát.

Ha Karácsony nyilvánosságra hozta volna karrierje 2009 előtti szakaszát, az feltételezhetően igen intenzív érdeklődésre tartott volna számot, ám a Gyurcsányékkal történő együttműködése részleteit gondosan titokban tarthatta a politikus.

Például Puzsér Róbert is – aki elmondása szerint annak idején egy iskolába járt Karácsonnyal – erősen meglepődött annak MSZP-s kötődésű múltján. A publicista elvtelen politikai szélkakasnak nevezte Karácsonyt,

aki állítólag még arról is meg akarta győzni őt a 2010-es választás előtt, amikor az LMP kampányához kért tőle segítséget, hogy esze ágában sincs beülni a parlamentbe.

Ehhez képest Karácsony nemcsak országgyűlési képviselő lett a zöld párt színeiben, hanem néhány évvel később fontos szerepet játszott annak kettészakításában és a Párbeszéd Magyarország Mozgalom megalakításában, és a Bajnai Gordon-féle Együttel kötött pártszövetség kialakításában.

Egy helyen Karácsony némi öniróniával úgy fogalmazott, hogy még a saját édesanyja sem tudja, éppen mely pártban politizál.

Ez a fajta kalandorság könnyen felbőszíthet egyes politikai ellenfeleket, és egy kiszivárgott felvétel alapján Karácsonynak Zugló polgármestereként igencsak komoly konfliktusai adódtak Tóth Csabával, az MSZP zuglói parlamenti képviselőjével. Karácsony arra a kérdésre, hogy elmérgesedhet-e a viszonya a szocialista honatyával, azt felelte, hogy már régen elmérgesedett, ám a konfliktus „politikailag le van dugózva”. A beszélgetésből az is kiderült, hogy Karácsonynak gyakorlatilag menekülnie kellett Zuglóból, legalábbis azért nem törekedett egy újabb ciklusnyi polgármesterségre, mert különben „elásták volna” – bármit jelentsen is ez. Érdekes, hogy akkoriban még azt is erősen tagadta Karácsony, hogy a főpolgármesterség érdekelné.

 

Hozzászólások

Vidéki életforma
Nagy István: a társadalom alapja az agrárium
Időjárás / 5 perce
Hétfőn igazi nyaralóidő várható
A legmagasabb nappali hőmérséklet az ország legnagyobb részén 33 és 37 fok között alakul.
Gyász
"Drága gyermekem, neked csend és nyugalom, szerető édesanyádnak, a sírig tartó fájdalom." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BICSÁK NORBERT (Norci) életének 26. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt. Temetése 2021. június 21-én, hétfőn 14 órakor lesz a ramocsai temetőben. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
"Ha rám gondoltok mosolyogjatok, mert én már Istennél vagyok." Fájó szívvel tudatjuk, hogy DEVECZ JENŐ életének 83. évében örökre megpihent. Hamvait 2021. június 23-án, szerdán 16 órakor helyezzük örök nyugalomra az ortaházi temetőben. Előtte 15 óra 15 perckor gyászmise az ortaházi imaházban. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KÁSA DÉNES életének 81. évében örökre megpihent. Temetése 2021. június 22-én, kedden 15 órakor lesz a szentpéterföldei temetőben. Előtte gyászmise 14.30-kor. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
"Emléke él, és élni fog míg szívünk dobog, őrizzük képét, mosolyát, a hangját, mert nem halt meg ő! Mindig él nekünk, csak messze távozott..." Soha el nem múló szeretettel emlékezünk FARKAS FERENC (műszerész) halálának 6. évfordulóján. Felesége, gyermekei és családjuk
Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk KÉKESI PÉTER halálának első évfordulóján. Lelki üdvéért szentmise június 21-én, hétfőn reggel 7.15-kor a Mária Magdolna-templomban. Szerető felesége és családja
"Te, aki annyi szeretetet adtál, Te, aki mindig mellettünk álltál, Te, aki sosem kértél, csak adtál, Örökre elmentél, szereteted szívünkben örökké él." Fájó szívvel tudatjuk, hogy SCHROLL PÉTERNÉ szül. Holics Anna életének 92. évében 2021. június 14-én örökre megpihent. 2021. június 23-án, szerdán 10 órakor helyezzük örök nyugalomra a kemendollári (kemendi) temetőben. Lelki üdvéért az engesztelő gyászmisét 9 óra 15 perckor tartjuk a pókaszepetki római katolikus templomban. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Emléke legyen áldott! Gyászoló család (fiad és családja, unokáid és családjuk)
"Búcsúztam volna tőletek, de erőm nem engedett, Így búcsú nélkül szívetekben tovább élhetek..." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KOLTAI TAMÁSNÉ szül. Barkó Bernadetta életének 73. évében örökre megpihent. Temetése 2021. június 25-én (pénteken) 14.30-kor lesz a keszthelyi Szent Miklós temetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
"Alszik. Üldözte őt a sors ezernyi bajjal, És mégis élt, amíg mellette volt egy angyal. Meghalt. Oly egyszerű a magyarázat: Mikor a Nap lemegy, beáll az éjszaka. (Victor Hugo) Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HORVÁTH KÁLMÁNNÉ szül. Cser Teréz életének 94. évében elhunyt. Temetése 2021. június 23-án, szerdán 13 órakor lesz a nagykanizsai temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Mély fájdalommal búcsúzunk tőled: lányaid, vőd, unokáid, unokavőd, unokamenyed, dédunokáid. Nyugodj békében.
"Alszik. Üldözte őt a sors ezernyi bajjal. És mégis élt, amíg mellette volt egy angyal. Meghalt. Oly egyszerű a magyarázata; mikor a nap lemegy beáll az éjszaka." Mély fájdalommal tudatjuk midazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MIKLÓS KÁLMÁN 73 éves korában elhunyt. Temetése 2021. június 23-án, szerdán 14 órakor lesz a kisbucsai temetőben. Gyászoló család
"Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, Elpihent a kéz, mely értünk dolgozott. Lelkünkben élni fogsz, míg a szívünk dobog, De te számunkra nem leszel halott, Élni fogsz, mint a csillagok..." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GÁCS LÁSZLÓ Pogányszentpéter volt polgármestere, volt iharosberényi TSZ elnök és vadásztársasági elnök életének 73. évében elhunyt. Temetése 2021. június 22-én, kedden 11 órakor lesz a sánci temetőben. Gyászolják: lánya, fia, testvére, menye, veje, unokái
"Küzdöttél, de már nem lehet, A csend ölel át és szeretet. Csak az hal meg kit elfelednek, Örökké él, kit igazán szeretnek" (Kosztolányi Dezső) Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett édesanyánk, feleségem, lányom, menyem SELÁFNÉ BOROS MÓNIKA életének 45. évében örökre megpihent. Temetése 2021. június 22-én, kedden 14 órakor lesz a Nagykanizsa-Sánci temetőben. Gyászmise aznap 13 órakor a sugár úti Szent Imre Kápolnában. Gyászoló család
"Hol szívhez szív beszél, nem kell szóáradat. A néma szeretet a leghívebb áldozat." Mély fájdalommal, de a feltámadásba vetett hittel tudatjuk, hogy SZEILER ISTVÁN fodrászmester 2021. június 15-én 78 éves korában elhunyt. Kedves halottunktól 2021. június 21-én (hétfőn) 10 órakor veszünk búcsút a keszthelyi Szent Miklós temetőben. Az engesztelő gyászmisét a temetés előtt 9 órakor mutatjuk be lelki üdvéért a keszthelyi Kis Szent Teréz Bazilikában. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló felesége és családja
"Ő már ott van, ahol nincs fájdalom, emlékét őrizze béke és nyugalom." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy MOLNÁR EDIT a Zala Volán volt dolgozója életének 68. évében csendesen megpihent. Temetése 2021. június 22-én, kedden 15 órakor lesz a bezerédi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban együttérzéssel osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
"Dolgos keze, fájó szíve megpihenni tér, emléke szívünkben örökké él." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy VINCZE ANDRÁSNÉ szül. Vass Erzsébet Terézia életének 78. évében elhunyt. Temetése 2021. június 22-én, kedden 14 órakor lesz a babosdöbrétei temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
"Nem múlnak ők el, Kik szívünkben élnek, Hiába szállnak Árnyak, álmok, évek..." KUCSEBÁR ALÍZ emlékére halálának 20. évfordulóján Szerettei
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy NAGY LAJOS életének 80. évében örökre megpihent. Temetése 2021. június 19-én (szombaton) 9 órakor lesz a zalaapáti hosszúfalusi temetőben. Előtte gyászmise 8.30-kor a zalaapáti templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
"Elcsitul a szív, mely értünk dobogott, megpihen a kéz, mely értünk dolgozott. Számunkra te sosem leszel halott, örökké élni fogsz, mint a csillagok." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ZSANKÓ GYÖRGY életének 69. évében örökre megpihent. Búcsúztatója 2021. június 18-án 15 órakor lesz a tüskeszentpéteri temetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család.
"Élete nem volt más, csak munka és fájdalom, Örök álmát őrizze béke és nyugalom..." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismertét és szerették, hogy ID. RUDOVICS LÁSZLÓ életének 69. évében elhunyt. Temetése 2021. június 21-én, hétfőn 15 órakor lesz a söjtöri temetőben. Elötte 14 óra 15 perckor gyászmise. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SÉLLEY TIBOR életének 69. évében elhunyt. Temetése 2021. június 21-én, hétfőn 14 órakor lesz a pókaszepetki temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
"Az emlékezéshez nem emlék, Hanem szeretet kell. S akit már szerettünk, Azt soha nem felejtjük el." El nem múló fájdalommal emlékezünk KERTÉSZ ZSOLT ISTVÁN halálának 1. évfordulóján. Szerető családja
Jótékonyság / 8 perce
Önzetlenségből jeles! Karkötőkkel segít a menhelynek egy zalaegerszegi kislány
Rákos Bianka
Opera Otthonra / 16 perce
Figaro3: Mozart, Rossini és Milhaud operái egy estébe foglalva
tippek / 32 perce
7 bombaötlet nyárra: így lesz egészséges és sokkal dúsabb a haja
történelem / 33 perce
Jelentős gall régészeti helyszínt tártak fel Franciaországban
megható / 37 perce
Megtörte a csendet Dobrády Ákos: ez történt a szülőszobában
Digitális technológia / 38 perce
Szemmozgatással hárfázhat egy új technológia segítségével