Ország-világ

2021.03.09. 06:51

Üres ígéretek: Karácsony méltatlan a környezetbarát jelzőre

Üres ígéretekben, szimbolikus intézkedésekben merül ki Karácsony Gergely zöldpolitikája, holott az egykor Zuglót is vezető főpolgármesternek másfél, előtte kerületi vezetőként öt éve lett volna a hangzatos környezetvédelmi kampányprogramja megvalósítására. A kormányt környezetvédelmi kérdésekben számos alkalommal bíráló Karácsony hivatala nemrégiben Budapest egyik utolsó, lényegében érintetlen zöldfelületének nagyarányú beépítésére készített terveket.

Budapest, 2020. március 12. Karácsony Gergely fõpolgármester beszél, mellette Gy. Németh Erzsébet fõpolgármester-helyettes a koronavírussal kapcsolatos fõvárosi intézkedésekrõl tartott sajtótájékoztatón a Fõpolgármesteri Hivatal udvarán 2020. március 12-én. Karácsony Gergely bejelentette, hogy bezárnak a fõvárosi fenntartású mozik, színházak, múzeumok és könyvtárak. MTI/Mónus Márton

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Karácsony Gergely meglehetősen színes politikusi karriert tudhat magáénak, miután megjárta az LMP-t, egy törpepárt társelnöke lett, de volt Zugló polgármestere és a szocialisták miniszterelnök-jelöltje, s most főpolgármesterként ismét a kormányfőjelöltséggel kacérkodik. A politikus mindvégig környezetbarát, zöldelkötelezettségűnek mutatta magát, sőt a jobboldali kormányt is számos alkalommal bírálta „zöldperspektívából”,

mégsem fűződik a nevéhez emlékezetes környezetbarátnak nevezhető intézkedés, amire pedig Zugló első embereként, majd főpolgármesterként összesen több, mint hat éve volt.

A zöldimázs fenntartására szolgáló jelszavakból nem volt hiány, az egyik legemlékezetesebb az úgynevezett klímavészhelyzet kihirdetése volt, amit a főpolgármesteri szék elfoglalását követően ötlött ki baloldali szövetségeseivel.

Arra azonban nem vették a fáradságot, hogy kezdjenek valamit azzal az átfogó környezetvédelmi jelentéssel, amelyet még Tarlós István főpolgármestersége alatt rendeltek meg, és amely Karácsony hivatali idejének elején készült el. A terjedelmes dokumentumot azóta sem tárgyalta a baloldali többségű közgyűlés, pedig abban a klímakérdések mellett az árvízüggyel vagy a légszennyezéssel kapcsolatban is szerepelnek hasznos, iránymutatóul szolgáló megállapítások.

Irodaházak Mocsárosdűlőre

A közelmúltban még a politikában is ritka mértékű önellentmondásra is szolgáltattak példát Karácsonyék zöld témakörben. Ugyanis amíg a főpolgármester által kinevezett főkertész, Bardóczi Sándor azt bizonygatta egy Facebook-bejegyzésében, hogy „megvédenék” a beépítéstől a III. kerületben található Mocsárosdűlőt, addig a Magyar Nemzet birtokába került tervekből – amelyeket Karácsonyék nem vernek nagy dobra – ennek épp az ellenkezője derül ki. Mint a lap megírta,

a Főpolgármesteri Hivatal városépítési főosztálya közreműködésével készített tanulmányterv szerint hétemeletes épületeket, köztük irodaházakat húznának fel, s összesen akár 2600 lakást hoznának létre a részben védett, vizes élőhelyen, Budapest egyik utolsó kiterjedtebb zöld részében.

Nemrégiben egy másik esetben is a környezetvédő-imázsukat erősen hiteltelenítő lépésre szánták el magukat Karácsonyék. Az érthetetlen elképzelés szerint január végéig háromezer zöld kuka leszerelését kellett volna elvégeznie a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nek, aminek következményeként Budapest egyes részeit ellephetné a szemét. Nem tudni, ebből pontosan mi valósult meg.

Szállodát építene a Városliget mellé

Karácsony Gergely az elmúlt években a Liget Budapest projektet bírálta legerősebben, sőt a beruházás három elemét – köztük az Új Nemzeti Galéria megvalósítását – le is állíttatta.

Mindezek fényében értelmezhetetlen, hogy tavaly ősszel a baloldali városvezetés egy luxushotel megépítését vette fontolóra a Városliget szélére, a Kacsóh Pongrác úti felüljáró melletti telekre.

Eközben a zöldígéreteit csak cseppenként valósította meg Karácsony, a legtöbb esetben csak névleg történt valami ezen a téren. Bár Zugló polgármesterségéért folytatott kampányában is a zöldígéretek voltak a legmarkánsabbak, addig a Főkert Zrt. korábbi kimutatása szerint

2016–2018 között a Karácsony Gergely vezette kerületben az önkormányzat mindössze 156 parkfát és 780 sorfát ültetett, ami jócskán elmarad mind a Tarlós István vezette főváros által elvégzett zöldítés mértékétől, mind pedig Karácsony korábbi fogadkozásaitól.

Hűsölésre szánt piszkos műanyag

Zöldintézkedésként ünnepeltették Karácsonyék a tavaly nyáron a Blaha Lujza téren és a Városháza parkban kialakított két „hűsítőpontot” is, amelyek néhány négyzetméternyi területén csak néhány ember fér el, ami Budapest 1,7 milliós lakosságához képest eleve elég kicsi arány. Nem is beszélve arról, hogy a pandémia miatt előírt távolságtartással nem egészen egytucatnyi embernek adhattak árnyékot az egyébként jelentős részben gyorsan piszkolódó műanyagból álló, nem túl bizalomgerjesztő alkalmatosságok. Ezzel szemben még csak a tervezésnél tart a Karácsony választási ígéreteként megfogalmazott Városháza park projekt, hiába hirdette a főpolgármester több mint másfél éve, hogy „Visszaadjuk a budapestieknek a Városháza előtt most parkolóként elkerített területet, amely Budapest ideális főtere lehetne. A téren parkosított agorát alakítunk ki, amely az aktív közéleti részvétel, a nyílt társadalmi vita helyszíne lesz.”

A Karácsony-féle városvezetésnek a külvárosokban található, nagyobb kiterjedésű zöldfelületek kezelésére sincs koncepciója. Ismert, hogy október eleje és február vége között a XV. kerületben kitermelték a Szilas-patak mentén húzódó, a főváros kezelése alá tartozó Turjános természetvédelmi terület erdejének nagy részét. Bár a terület egy része magántulajdonban van, tehát, a tulajdonosnak jogában áll a fakivágás, az önmagát zöldnek tekintő városvezetésnek mégsem volt ötlete a jogi rendezésre, például a természetvédelmi terület visszavásárlásával.

Kevesebbet fordítanak zöldfelületre

„Sajnálom, hogy a környezet-, és klímabarát főváros programja is csak ígéret marad Karácsony Gergely részéről, ami nagy valószínűséggel a rovarhotelekhez és a pandémia idején érthetetlen módon bevezetett ivókutakhoz hasonló projektekben merül ki” – jelentette ki Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz frakcióvezetője. Szavai szerint leginkább

a Főkert esete mutatja meg, hogy a főpolgármesternek mit jelent a környezetvédelem. Amellett – folytatta –, hogy megszünteti a 154 éves vállalatot, a tavalyi, 2020-as 4,1 milliárd forinttal szemben idén 3,3 milliárd forintot kap a cég, vagyis az idei költségvetés egyik nagy vesztese.

„A környezet- és klímabarát városvezetés máris egymilliárd forinttal kevesebbet költ a zöldfelületi feladatok ellátására. Felére csökkentették a Virágos Magyarország programra szánt támogatást, a zöldinfrastruktúra fenntartására pedig 75 százalékkal kevesebbet költenek. Rendkívül ellentmondásosnak tartom, hogy mindeközben drasztikusan nőttek az elektronikus ügyintézési költségek, vele párhuzamosan nőnek a nyomdaipari beruházások is. Vagyis továbbra is főként papíralapú marad az adminisztráció” – fejtette ki a frakcióvezető.

Hozzátette: a „Tisztább, élhetőbb Budapestet” szlogen is csak egy újabb üres ígéret marad Karácsony Gergelytől, ugyanis jelentősen csökkentette az utcák, közterületek takarítására fordított keretet is.

„Januárban a köztéri szemetesek harmadát leszereltette. Szerintem egy élhető városhoz megfelelő számú hulladékgyűjtőre és köztéri illemhelyre van szükség, ehhez pedig nem csökkenteni, hanem növelni kellene a számukat. És ne feledkezzünk meg a fővárosi közlekedésben rendkívüli dugókat okozó kerékpársávokról, melyeket az elmúlt hónapokban sem gondolt újra a főváros vezetése. Mennyire környezetbarát az, hogy egyesből kettesbe váltva, lépésbe halad a kocsisor a körúton, miközben a kerékpársávok szinte üresek? Ugyanez volt a helyzet, amikor tavaly nyár elején lezárta a pesti alsó rakpartot és ősszel sem oldotta fel. A környező utcákban állt a dugó még az októberi esőben is. Akkor többször felhívtuk erre Karácsony Gergely figyelmét, ebben akkor kivételesen hallgatott ránk” – fogalmazott Láng Zsolt.

Zöldnek lenni drága, annak látszani olcsó

„A 2019-es önkormányzati választások óta eltelt időszakot figyelembe véve a leginkább szembetűnő, hogy Karácsony Gergely a zöldügyek területén mindössze szimbolikus lépéseket tett” – jelentette ki a Nézőpont Intézet elemzője. Erdélyi Rezső Krisztián hozzátette: ezek döntően egyszerű közgyűlési határozattal kivitelezhetők voltak, viszont jelentős hatásuk máig nem tapasztalható. Szavai szerint ilyen volt a főpolgármester-jelölti programjában is hangsúlyozott klímavészhelyzet kihirdetése vagy éppen a fővárosi főkertész kinevezése.

„Ugyanakkor többször került ellentétbe a saját maga által hirdetett elvekkel. Emlékezetes példája ennek az a fakivágási rendelet, amelyet a veszélyhelyzet adta jogkörét kihasználva egyedül hozott meg” – mutatott rá.

Erdélyi Rezső Krisztián kiemelte, érdemes rávilágítani két fontos részletre: az egyik, hogy

Karácsony Gergely ideológiai kérdésnek tekinti a környezetvédelmet.

„Elég arra gondolni, hogy Európa, de talán a világ legjelentősebb kulturális beruházását – a Liget projektet – annak ellenére ellenzi, hogy azzal a szakértők szerint nemhogy csökkenne, de kifejezetten nőne a zöldfelület. A másik pedig, hogy a legjelentősebb zöldítési programot, az Észak-csepeli közparkot nem az ügyet névleg a zászlójára tűző főpolgármester, hanem a Budapesti Fejlesztési Központ indította el, természetesen az önkormányzattal egyeztetve” – fogalmazott az elemző.

Erdélyi Rezső Krisztián felhívta a figyelmet arra, hogy Karácsony Gergely zöldvállalásait tekintve tehát egy meglehetősen vegyes kép bontakozik ki. Kifejtette: a főpolgármester a programjában szereplő szimbolikus lépések egy részét végrehajtotta, azonban nem lehet kijelenteni, hogy személyével zöldfordulat állt volna be a Városházán.

„Jól szemléltetik ezt az olyan elmaradt lépések, mint a Városháza parkolójának parkosított agorává alakítása, amelyekkel pedig gyors népszerűség-növelő eredményeket tudott volna felmutatni. Végül fontos megjegyezni, hogy főpolgármesterként egy olyan koalíciót kell egyben tartania a Városházán, amelyben Gyurcsány Ferenc pártjáé a legerősebb frakció. Ez pedig azt jelenti, hogy – hasonlóan a városvezetés más területeihez – zöldügyekben is a DK jóindulatára van utalva” – hangsúlyozta.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester beszél, mellette Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában