Ország-világ

2021.05.17. 19:12

Karácsony a kínai egyetem ügyét is politikai kampányra használja, beáldozná az atlétikai vb-t

Karácsony Gergely, a miniszterelnöki székre áhítozó főpolgármester beáldozná a Diákváros kollégiumi férőhelyeit, az elitegyetemet és lefújná az atlétikai világbajnokságot, mindezt azért, hogy a kampányban szembemehessen a kormány akaratával. A kabinet egyértelmű és világos elképzelése, hogy a Diákváros és a Fudan Egyetem az eredeti tervek szerint megépüljön. A főváros ellenséges hozzáállása miatt most már a felépülő kollégiumok férőhelyszáma függ attól, hogy a baloldali városvezetők átadják-e a területeket az államnak. Konszenzus helyett fővárosi konzultációt indít a baloldal, amellyel mozgósítanák a baloldali szavazókat.

Úgy tűnik, Karácsony Gergely az előválasztási kampányában használja fel a Fudan Egyetem ügyét – írja a Magyar Nemzet. Konszenzus helyett egymásnak feszülést hozott a Diákváros-projektről folytatott kormányzati egyeztetés. Palkovics László innovációs miniszter a megbeszélés során hiába emelte ki, hogy mindkét projekt megvalósul és a kormány teljes transzparenciát alkalmaz, továbbá megépítik az összes olyan létesítményt, amely ahhoz kell, hogy a hallgatók jól érezzék magukat. Az innovációs miniszter azt is kijelentette:

a 2017-es projekt mindig négy elemet tartalmazott; egyetemfejlesztést, kollégiumfejlesztést, hallgatói közösségi teret és kutatóintézményt. A kabinet nyilvánosságra hozza azokat az anyagokat, amelyek bizonyítják, hogy az egyetem szerepelt a megállapodásban.

„Erre az ajánlatra nem kaptunk választ a főpolgármestertől, aki ragaszkodik ahhoz, hogy az ő értelmezése szerint az egyetem nem volt benne a megállapodásban” – mondta Palkovics László. A miniszter azt is elárulta, hogy a Fudan Egyetemen bölcsészet- és közgazdaság-tudományi, műszaki és orvostudományi képzés lesz. Palkovics arra is rámutatott, hogy a Fudan Egyetemet eredetileg a fejlesztési terület északi részére tervezték, ennek csak egy kis része lógott be a ferencvárosi önkormányzat tulajdonában álló telekre.

Miután Baranyi Krisztina kilátásba helyezte, hogy nem adja át a területet a kormánynak, teljes mértékben állami területre helyezték át a kínai egyetemet a tervezőasztalon, és a helyére tették a Diákváros kollégiumait, azt a projektet, amit a ferencvárosi polgármester és Karácsony Gergely is a szívügyének tart. A helyzet innentől adott:

ha Baranyi Krisztina mégis kitart a terület visszatartása mellett, akkor kisebb helyen épülnek majd fel a kollégiumok.

Palkovics úgy fogalmazott: nem jelentős nagyságú ez a telekrész, és a Diákváros így is felépül, ám egy kicsivel kevesebb férőhellyel, mint eredetileg tervezték. Így lényegében Ferencváros balliberális polgármestere fosztaná meg a diákokat a több kollégiumi férőhely lehetőségétől.

Továbbá a kormánnyal való szembenállás

áldozatául eshet az atlétikai világbajnokság is. Karácsony Gergely nyomatékosította: kész lefújni a presztízsértékű világeseményt, ha a kabinet kitart a kínai egyetem mellett.

Ez azért is érdekes, mert a sporteseményért cserébe a kormány egy korábbi megállapodás értelmében 50 milliárd forint egészségügyi forrást adott a fővárosnak, évente tízmilliárd forint befektetéséről dönthet a főpolgármester. Az, hogy a baloldali miniszterelnök-jelölt újra a sportesemény lemondásával fenyeget, magába foglalja ennek a korábbi megállapodásnak a felrúgását is.

Baranyi Krisztina azt is bejelentette, hogy öt kérdéssel fővárosi konzultációt indít júniusban offline és online formában. A kerületvezető szavai szerint a konzultációt egyrészt a világjárvány miatt találták ki, másrészt népszavazást nemzetközi szerződések esetén nem lehet tartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában