a tragédia után

2019.03.14. 06:41

Kanada sem használja a Boeing 737 MAX-eket

Kanada is kitiltotta légteréből szerdán a Boeing 737 MAX 8 és MAX 9 típusú utasszállító repülőgépeket, így mostantól az Air Canada és a Westjet légitársaság sem használhatja ezt a típust.

Kanada az Egyesült Államokkal együtt sokáig biztonságosnak tartotta a típus üzemeltetését, mivel az Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hatósága (FAA) az Európában elrendelt légtérzár ellenére is fenntartotta a Boeing 737 MAX-ek típusengedélyét.

Marc Garneau kanadai közlekedési miniszter szerdán azt mondta, új információk jutottak el hozzájuk a típus üzemeltetésével kapcsolatban, ezek alapján döntöttek arról, hogy korlátozzák a típus használatát. Ennek értelmében

sem induló, sem érkező, sem Kanada felett átrepülő járatot nem lehet a Boeing 737 MAX-ekkel teljesíteni.

Hozzátette:

a birtokukban lévő műholdas adatok hasonlóságot mutatnak az Ethiopian Airlines vasárnap lezuhant 302-es járatát teljesítő, illetve a tavaly októberben lezuhant 610-es Lion Air 610-es járatát teljesítő Boeing 737 MAX repülési adatai között.

Az országban két légitársaság, az Air Canada és a diszkont Westjet üzemelteti a típust, 24, illetve 13 géppel a kanadai lajstromszámmal szereplő flottájukban. A döntés azonban érinti azon amerikai légitársaságokat is, amelyek eddig MAX-ekkel teljesítenek járatokat Kanadába.

Szerdán Kanadán kívül többek közt Ukrajna, Irak, Brunei, Szerbia, Üzbegisztán és Grúzia is kitiltotta a típust az ország légteréből.

Az FAA még kedd éjjel kiadott közleményében is biztonságosnak ítélte meg a típust, ezért egyelőre nem rendelte el a földre parancsolását.

Kedden több európai ország után elővigyázatosságra hivatkozva az unió repülési szerve, az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) is kitiltotta az unió teljes területéről a Boeing 737 MAX-eket.

Az Ethiopian Airlines ET302-es, Addisz Abeba-Nairobi járatát teljesítő Boeing 737-ese vasárnap zuhant le, 6 perccel a felszállás után. A tragédiát senki nem élte túl, 157-en vesztették életüket. A hatóságok már megtalálták a gép feketedobozait, ezeket Európába szállítják, hogy elemezzék az általuk rögzített adatokat.

Tavaly októberben az indonéz Lion Air ugyanilyen típusú gépe szintén pár perccel a felszállás után csapódott a tengerbe, a szerencsétlenségben 189-en haltak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában