ukrán repülő

2020.01.09. 07:10

Kanada jelentős szerepet kér a lezuhant gép iráni vizsgálatában

Mindezt annak ellenére, hogy a két ország nem áll diplomáciai kapcsolatban egymással – mondta Justin Trudeau miniszterelnök szerdán.

Ottawai sajtóértekezletén Trudeau hangsúlyozta, hogy az Ukraine International Airlines Kijevbe induló járatának

176 utasa közül 138 Kanadába utazott volna tovább.

A röviddel felszállás után lezuhant Boeing 737-es gép fedélzetén lévők közül mindenki életét vesztette.

Kanada 2012-ben megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal.

Francois-Philippe Champagne kanadai külügyminiszter ennek ellenére még a nap folyamán felhívja telefonon iráni hivatali partnerét, Mohamed Dzsavád Zarífot, hogy hangsúlyozza a katasztrófa alapos kivizsgálásának szükségességét – mondta Trudeau.

„Kanada egyike annak a maroknyi országnak, amelynek nagy szakértői tapasztalata van az ilyen jellegű balesetek kivizsgálásában, ennél jelentős részt kell vállalnunk a vizsgálatokban”

- hangsúlyozta a kanadai kormányfő. Egyúttal meggyőződését fejezte ki, hogy szövetségeseiken keresztül és közvetlenül is biztosítani tudják, hogy ez az együttműködés megvalósulhasson.

Kanada érdekeit jelenleg Olaszország képviseli az iráni fővárosban, de Ukrajna kanadai nagykövete is azt mondta szerdán, hogy kormánya kész segítséget nyújtani.

A Teherán mellett bekövetkezett katasztrófa az elmúlt évek egyik legtöbb kanadai áldozatot követelő balesete volt. Trudeau mindazonáltal jelezte, hogy nem kíván beszélni a tragédia lehetséges okairól.

„Nyilvánvalóan a vizsgálat legeslegelején vagyunk. Veszélyes lenne spekulációkba bocsátkozni a lehetséges okokkal kapcsolatban”

- mondta.

Az áldozatok többsége a Kanadában élő iráni közösség tagjai közé tartozott. Volt köztük egy friss házaspár, akik azért utaztak Iránba, hogy odahaza tarthassák meg az esküvőjüket, és az Alberta Egyetem két professzora is.

„Az önök vesztesége leírhatatlan, ez egy szívszorító tragédia. Bár fájdalmukat semmilyen szavak nem tehetik semmissé, szeretném, ha tudnák, hogy az egész ország lélekben önökkel van. Osztozunk a gyászukban”

- üzente az áldozatok hozzátartozóinak a kanadai miniszterelnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában