Haderőképesség

2019.07.11. 12:06

Jövőre minden eddiginél több forrás, 616 milliárd jut honvédelemre

Ez a legmagasabb összeg, amit a rendszerváltás óta erre a célra költ az ország – közölte a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön a M1 aktuális csatornán.

Németh Szilárd azt mondta:

2002 és 2010 között folyamatosan csökkent a honvédség költségvetése – ami kedvezőtlenül befolyásolta a haderőképességet -, a hivatásos katonák száma megfeleződött, a fegyvergyárakat felszámolták, megszüntették.

Ezzel szemben 2010 óta megfordult a trend – mondta az államtitkár.

A Zrínyi 2026 honvédelmi és haderő-fejlesztési program céljai között említette, hogy a honvédség létszámát 37 650-re növeljék és 20 ezer tartalékos katona legyen. Jelezte, hogy utóbbiak több mint 40 százaléka már rendelkezésre áll.

Elmondta, hogy a szárazföldi egységeket és a légierőt egyaránt modernizálják.

Németh Szilárd emlékeztetett arra is, hogy a honvédség 2015 óta – amikor az országra óriási migrációs nyomás nehezedett – részt vesz a magyar határok védelmében.

A schengeni határok védelmi európai feladat – tette hozzá -, erre Magyarország eddig több mint 330 milliárd forintot fordított, de az összegből az EU „migránsbarát vezetése” egyetlen fillért sem térített meg.

Az államtitkár a Kossuth rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában beszámolt arról, hogy a 2019-es honvédelmi büdzsé több mint 30 százalékát fordítják a Zrínyi 2026 ütemezett fejlesztéseire. A fejlesztések keretében laktanyák is megújulnak, illetve nő a katonák illetménye is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában